TEMNA ÄŒOKOLADA ZNIŽUJE KRVNI TLAK – Lifestyl

Visok krvni pritisk je zelo nevaren za naše zdravje, saj bistveno poveča možnost za nastanek obolenj srca in ožilja, kot tudi možganske kapi.

Zaradi stresa, slabe prehrane in nezdravega življenjskega sloga, encimi v našem telesu začnejo tvoriti substanco angiotenzin II, ki povzroči zožanje žil in posledično dvig krvnega pritiska. Zato ljudem z visokim krvnim pritiskom običajno predpišejo zdravila, ki upočasnijo delovanje omenjenih encimov, a imajo ta prepogosto hude stranske učinke.

Namesto zdravil temna čokolada

Raziskave pa kažejo, da povsem naravna snov, ki jo najdemo v kakavu in posledično tudi čokoladi, prav tako učinkovito znižuje krvni pritisk. Gre za flavonole, katerih vsebnost je najvišja v grenkem kakavu in temni čokoladi. Flavonoli izničijo učinek angiotenzina na ravnovesje tekočin v telesu in učinkovito uravnavajo krvni pritisk.

Znanstveniki so raziskavo izvedli na skupini mlajših žensk, ki so dnevno zaužile 75 gramov čokolade z 72 odstotki kakavovih delcev. Presenečeni so ugotovili, da se je aktivnost encimov zmanjšala za 18 odstotkov, krvni pritisk pa je bil enak ali celo nižji, kot če bi ženske uživale zdravila za nižanje pritiska.

Flavonoli sprostijo krvne žile

Å tevilne raziskave prav tako dokazujejo pozitiven učinek flavonolov iz čokolade na ožilje. Že uživanje manjše količine temne čokolade povzroči občutno znižanje krvnega pritiska, obenem pa se poveča naravna sinteza dušikovega oksida, ki ima sproščujoč učinek na stene žil. Zaradi omenjenega so žile bistveno manj obremenjene, možnosti za obolenja pa manjše.

Izberite kakovostno čokolado

Pozitivne učinke na naše zdravje, kot je nižanje krvnega pritiska, imajo le kakovostne temne čokolade, kot so čokolade Rajska ptica s kar 75 odstotki kakava. Če grenke čokolade niste vajeni, poskusite čokolade z dodanimi oreščki in sadjem, da se boste okusa lažje navadili.

WordPress Themes