TEK ALI FITNES ZA ZDRAVO SRCE?

Potrebni sta obe obliki telesne vadbe, a znanost vseeno bolj priporoča aerobno. Zakaj?

Aerobna vadba ima večji učinek na delovanje srca in pljuč.

V isti sapi pa znanstveniki zatrjujejo, da kljub temu ne smemo podcenjevati koristnih učinkov dela z utežmi.

Takšna vadba je lahko dobro dopolnilo aerobni vadbi, zato je priporočljivo kombinirati boje. Dvigovanje uteži je celo ena ključnih sestavin terapije pri pacientih, ki so preživeli srčni napad.

Razlogov za to je več

Po delu z utežmi postane srčna mišica učinkovitejša,
zniža se krvni tlak,
upočasni se srčni utrip v mirovanju,
poleg tega pa se srce ob fizičnem naporu manj napreza, če so mšice močnejše.

Kombiniranje obeh načinov je torej priporočljivo, čeprav se ne gilbljete preveč. Priporočamo vsaj 30 minut zmerne aerobne vadbe na dan (zadostuje že hitra hoja) ter 15 minut dela z utežmi vsaj dvakrat na teden.

Dobri nasveti

Vitalne snovi za srce in krvni obtok

Študija, ki je zajela sedem evropskih dežel, je pokazala, da narodi, ki pojedo veliko zelenjave in sadja, redkeje obolevajo za boleznimi srca kot ‘sovražniki zelenjave’. Jabolka, avokado, jagode, paradižniki in zelje vsebujejo veliko snovi, ki ščitijo srce.

Srcu dobro dene tudi menjava olja

Namesto masla, smetane in slanine raje uporabljajte rastlinska olja in maščobe. Namesto klobas in rdečega mesa pogosteje jejte puranje in piščančje meso, skuše in lososa.

Sladkajte se pravilno

Orehi vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline, ki ugodno delujejo na raven holesterola in na srčni ter krvožilni sistem. Če imate radi sladko, se lahko brez slabe vesti posladkate s temno čokolado.

Bodite pozorni na domače sovražnike srca

Visok pritisk je eden največjih faktorjev tveganja za obolenje srca. Polovica prizadetih se sploh ne zaveda, da imajo povišan pritisk in da tako v srcu nosijo tiktakajočo časovno bombo.

K visokemu pritisku bistveno pripomorejo še prekomerna telesna teža, pomanjkanje gibanja in nikotin.

Namig: v mnogih lekarnah vam brezplačno izmerijo krvni pritisk, ki ga je treba redno kontrolirati. Še bolje je, da vam pritisk v mirovanju izmeri vaš osebi zdravnik, in sicer na obeh rokah.

Nevarna je tudi maščoba na trebuhu, ki se nakopiči okoli organov

Tako imenovana intra-abdominalna maščoba proizvaja substance, ki lahko poškodujejo žile. Mera za trebušno maščobo je obseg pasu. Pri ženskah naj bi znašal največ 88 centimetrov, pri moških pa 102 centimetra.

Nordijska hoja

Vedno bolj priljubljena je tudi v Sloveniji. Preden začnete, se je dobro udeležiti posebnih tečajev ali pa si najeti osebnega trenerja. Za izkušene pa so na voljo tudi organizirani izleti.

WordPress Themes