Tega si pa o jajcu ne bi mislili!

Jajca veljajo za zdravo živilo, bogato z vitamini in drugimi hranili, ki so odgovorna za dobro stanje naših oči, jeter, možganov in srca, hkrati pa so lahko dostopna, poceni, možnosti za pripravo pa je malo morje. A če ste misli, da jajca sodijo le v ponev, na solato, v testo in podobno, se motite. Preverite, kako jih lahko še koristno uporabite!

Beljak kot lepilo

Čeprav beljak v največji meri uporabljamo za pripravo različnih sladic, je lahko tudi izvrstno lepilo, s katerim je mogoče zalepiti papir, karton in tkanine. Poskusite!
piščanec in jajce

Lupina za čiščenje

Jajčna lupina lahko temeljito očisti trdovratno umazanijo in maščobne obloge na posodi. Če jo boste dobro zmleli, dodali detergentu za pomivanje posode in z gobico dobro zdrgnili lonec ali pekač, boste vedeli, o čem govorimo.

Voda za sobne rastline

Zagotovo sodite med tiste, ki po kuhanju jajc vodo, ki je ostala, preprosto zlijete stran, kajne? Napaka! Pa se boste sedaj vprašali, kaj neki lahko z njo sploh še počnete. Dobro jo ohladite in z njo zalijte sobne rastline, saj jih boste tako še dodatno nahranili.

Lupina v hrani za pse

Jajčna lupina je bogata s kalcijem zato jo nikakor ne vrzite v smeti, če imate doma pasjega prijatelja. Raje jo zmeljite v prah in dodajte v pasjo hrano, tako boste še dodatno poskrbeli za zdrave kosti in zobe vašega štirinožnega prijatelja.

Rumenjak za suho kožo

Jajca lahko zelo koristno uporabite tudi v kozmetične namene. Če je vaša koža izrazito suha, razžvrkljajte rumenjak ter ga nanesite na obraz in počivajte 20 minut, nato izperite. Rumenjak bo poskrbel za hidracijo kože in jo naredil mehkejšo.

Beljak za mastno kožo

Ravno obratno je pri mastni koži, ta potrebuje beljak. Dodajte mu pol žlice medu, premešajte in nanesite na obraz. Pustite 10 minut in izperite. Rezultat vas bo presenetil.

Jajce za razdraženo kožo

Sveže jajce potopite v kozarcu jabolčnega kisa, tako naj stoji okoli tri dni in bo nared kot obloga za razdraženo kožo in kot ’balzam’ za nekatere kožne infekcije.

WordPress Themes