Tako se kuha jota…

Kuhati zelje predolgo je brez potrebe, če želimo, da v njem še kaj ostane. Dovolj je pol ure.. Sam joto kuham tako, da dam kuhat zelje z suhim mesom (rebra, šink, klobaso….) in lovorjevim listom ,olupim krompir, ga dam kuhat, pristavim nekaj ocvirkov, v katere dodam nasekljan česen, da se zelo počasi cvrejo. Ko je krompir mehak, ga grobo zmečkam in dodam zelju iz katerega sem vzel meso, ki ga narežem ter vrnem nazaj. Dodam še kuhan fižol in zabelim z ocvirki s česnom, premešam in kuhljam še 10 minut. Vse skupaj je kuhano v dobrih 40 minutah. Moja jota je legendarna, nikoli je ne skuham dovolj, saj jo moje pleme pogoltne v trenutku.

Jota se kuha minimalno 2 uri če hočeš da je odlična. Ravno tako kot bolonjska omaka, ki se naj bi kuhala več kot 2 uri, da je ta prava; lahko pa imaš narejeno tud prej kot v 1 uri.

Notranjc nikoli ne kuha jote. Pri nas imamo kislo zelje z mešanco in kislo repo. Pa tenstano zelje in tenstano repo. Klobase pa vedno pašejo…v vseh oblikah. Kuhane, pečene, krvavice.

Jóta je kraška in furlanska narodna samostojna jed oziroma enolončnica. Danes je v Furlaniji skoraj več ne poznajo, medtem ko se je udomačila na Goriškem in povsod po Primorski; splošno je znana kot tipična tržaška posebnost.
Samo ime izhaja iz furlanske besede jote, ki izhaja iz galske besede za juho – iutta.

Osnovne sestavine so fižol, krompir, kislo zelje, suho svinjsko meso in začimbe (česen, lovorjev list, sol in poper). Furlanska različica namesto kislega zelja uporablja kislo repo (brovado) in namesto prekajenega mesa kožarico (muzèt ali kotekìn, tudi krodigìn). Po prvi svetovni vojni se je posebno na Tržaškem udomačila brezmesna jota, verjetno zaradi pomanjkanja mesa v vojnem času; to enolončnico je treba zabeliti s sekanico slanine in česna ali vsaj s prežganjem. V zadnjih desetletjih je prišel v navado dodatek celih semen kumine, najbrž po vzoru tirolske kuhinje. Jota mora biti gosta, kar dosežemo z dolgim kuhanjem fižola in krompirja, ki se morata popolnoma »razdreti«. Kdor želi imeti cele koščke krompirja in cel fižol, mora ponuditi zraven jote kruh. Ponekod je navada, da se kruh nadrobi v krožnik in nato zalije z joto ter prelije s surovim olivnim oljem. Joto postrežemo pozimi toplo, poleti pa hladno.

Sam tolku de vm povem kej j’ JOTA!! in sevejde j mwja varjanta z zjlm in rejpo+fežu+krompir+pršutka na kocke+napou suha klobasa, trnajtbulša djlč ukuli!!! jo nej bulše ud Razdrtga do Manzzana!! aja in j trejba prej mal narejzt zjle in rejpo, de nej pwle u joti ku de bi bli špagejti!!! in kuht 2 uri, list ud ulujbra in dwbru domače oliunu wle in ščepc zdrwblenga kimla de ti riti ne raznjse drugi dan!! pika.

WordPress Themes