Sve je moguće: 7 minuta do savršenog tijela

Najnoviji hit u svijetu fitnesa je sedmominutni trening koji angažuje cijelo tijelo i jednak je dugotrajnom trčanju ili dizanju tegova. Njega je osmislio tim stručnjaka sa Floride i pokazao se veoma efikasnim. Program se sastoji od dvanaest vježbi. Svaka se izvodi trideset sekundi, a između njih se pravi pauza od deset sekundi.  Ako želite, možete napraviti i više od jedne serije. Vježbe su sledeće.

Skokovi

Skočite u raskoračni stav te u isto vrijeme podignite ruke iznad glave. Nakon toga se vratite u početni položaj. Vježba se izvodi brzo i radite je dok u sebi ne izbrojite do trideset.

Izdržaj uz zid

Naslonite se na zid i spustite u čučanj, sve dok vam butine ne budu paralelne sa podom (kao da sjedite). Ostanite u tom položaju trideset sekundi.

Sklekovi

Uradite što više sklekova za trideset sekundi. Ako ste početnik, možete raditi i sklekove sa koljena, takozvane ženske sklekove.

Trbušnjaci

Uradite što više trbušnjaka (po sopstvenom izboru) za trideset sekundi.

Iskorak na stolicu

Zakoračite desnom nogom na stolicu, a zatim podignite i lijevu. Odmah zatim desnu spustite na pod, a za njom i lijevu. Ponavljajte vježbu dok u sebi ne izbrojite do trideset.

Čučnjevi

Uradite što više čučnjeva za trideset sekundi.

Propadanja sa stolicom

Stanite ispred stolice te ruke spustite na dio za sjedenje. Ispravite leđa, zategnite trbušnjake te noge ispružite ispred sebe. Prebacujući sav teret na ruke, spustite tijelo što više prema podu. Vratite se u početni položaj. Uradite što više ponavljanja za trideset sekundi.

Izdržaj

Zauzmite položaj kao za sklek, ali se oslonite na laktove. Zategnite leđa, uvucite stomak, stisnite zadnjicu i noge te u tom položaju ostanite trideset sekundi.

Podizanje koljena u mjestu

Trčite u mjestu te koljena podižite što više uvis. Pokušajte da održite isti tempo trideset sekundi.

Iskorak

Iz uspravnog položaja, sa rukama na bokovima, desnom nogom iskoračite naprijed. Vratite se u uspravni položaj pa isto uradite lijevom nogom. Pokušajte uraditi što više naizmjeničnih iskoraka za trideset sekundi.

Sklekovi sa rotacijom

Uradite sklek te pri povratku u početni položaj okrenite tijelo u jednu stranu i “slobodnu” ruku podignite uvis. Vratite se u početni položaj, uradite sklek pa ponovite isto u drugu stranu. Vježbu ponavljajte trideset sekundi.

Bočni izdržaj

Iz položaja za obični izdržaj okrenite se u desnu stranu. Desnim laktom se oslonite na pod. Zategnite cijelo tijelo i zadržite se u tom položaju petnaest sekundi. Vratite se u početni položaj, okrenite na lijevu stranu i zadržite još petnaest sekundi.

WordPress Themes