Številne zdravstvene težave lahko preženemo ali preprečimo že samo s pravilno prehrano.

Predstavljamo vam pet superživil, katere učinke je dobro poznati in jih vključiti v svoj jedilnik.

Čokoladni srčki
Izberite temno čokolado, ki vsebuje manj sladkorja in maščob ter ima večji delež kakava, zaradi česar je bogata s flavonoidi, ki delujejo antioksidativno. (Foto: iStockphoto)

1. Čokolada, ki topi maščobo na trebuhu

Čeprav se sliši prelepo, da bi bilo res, pa je zadnja raziskava objavljena v medicinski reviji Nutrition pokazala, da več kot otroci v obdobju odraščanja pojedo čokolade, manj maščobe na trebuhu imajo v odrasli dobi. Še več, ta trditev se je izkazala za pravilno tudi ko, so upoštevali še vadbo, dnevni vnos kalorij in druge prehranske faktorje. Študija je vključevala 1458 otrok starih od 12 do 17 let in je bila ena največjih študij na to temo do sedaj. ”Res je, da čokolada vsebuje veliko kalorij, sladkorja in maščob, a zadnje študije kažejo, da je uživanje čokolade povezano z nižjim tveganjem za kardiometabolne motnje,” je za Yahoo Health raziskavo komentirala vodja študije splošna zdravnica Magdalena Cuenca-García.
Borovnice
Uživnaje dveh skodelic borovnic na dan preprečuje metabolični sindrom. (Foto: iStockphoto)

Kako je to možno, boste vprašali? Trik je seveda v izbiri prave čokolade. Vsekakor je pametno, da izberete temno čokolado, ki vsebuje manj sladkorja in maščob ter ima večji delež kakava, zaradi česar je bogata s flavonoidi, ki delujejo antioksidativno. Na ta način uravnava krvni tlak, varuje zdravje srce in ožilja in celo preprečuje raka.

2. Borovnice v boju zoper sladkorno bolezen

Zanimiva je tudi zadnja študija, ki je pokazala pozitivne učinke borovnic na naše zdravje. Strokovnjaki iz univerze v Mainu so ugotovili, da lahko redno uživanje dveh skodelic borovnic na dan prepreči metabolični sindrom ali pa izboljša stanje, če se ta že pojavi. Gre za smrtonosno kombinacijo sladkorne bolezni, visokega pritiska in debelosti, ki poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, kapi in drugih stanj, ki so posledica poškodovanih krvnih žil. Poleg tega je Nurses’ Health študija, ki je vključevala več kot 90 000 žensk, pokazala, da redno uživanje borovnic preprečuje srčni napad in ohranja spomin pri starostnikih.

3. Z oreščki nad raka

Ženske, ki zaužijejo pest oreškov (mandlji, indijski oreščki, pistacije, orehi, pistacija, lešniki) dva ali večkrat na teden, imajo močno znižano tveganje za razvoj raka trebušne slinavke, je pokazala zadnja študija objavljena v britanskem medicinskem žurnalu British Journal of Cancer. Poleg tega so študije pokazale, da redno uživanje oreščkov zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni, ki je poleg debelosti prav tako dejavnik tveganja za razvoj raka trebušne slinavke. Uživanje oreščkov še zmanjšuje tveganje za kap, in sicer za kar 46 odstotkov.
Chia semena – 3
Chia semena so bogata z Omega 3-maščobnimi kislinami, vlakninami, antioksidanti in beljakovinami.

4. Chia semena zmanjšujejo trigliceride in nivo krvnega sladkorja

Zdravilne učinke Chia semen so poznali že Maji, od koder izvira tudi njihovo ime, ki pomeni moč. Ta super semena imajo namreč podobne pozitivne učinke kot lanena semena in so bogata z Omega 3-maščobnimi kislinami, vlakninami, antioksidanti in beljakovinami. Leta 2012 so klinične študije pokazale, da je prehrana, ki vsebuje Chia semena, oves in sojine beljakovine, pri pacientih močno izboljšala nivo trigliceridov, nivo C-reaktivnih proteinov (znaki vnetja), krvni sladkor in občutljivost na inzulin. Vsi sodelujoči so trpeli za metabolnim sindromom in poleg prehrane bogate z omenjenimi živili zaužili tudi manj kalorij kot običajno. V dveh mesecih so izgubili odvečno težo in predvsem maščobo na trebuhu.

5. Kisle češnje bogate z antioksidanti

Da so kisle češnje bogate z antioksidanti, vemo že dolgo. Strokovnjaki pa vse bolj odkrivajo tudi, da delujejo kot naravno protibolečinsko sredstvo. Študija opravljena leta 2002 je pokazala, da vsebujejo veliko več protivnetnih snovi kot katera koli druga hrana. Raziskovalci so ugotovili, da so posamezniki, ki so trpeli za osteoartritisom in pili sok kislih češenj dvakrat na dan, močno izboljšali svoje stanje. ”Na milijone ljudi danes išče naraven način za uravnavanje bolečin in kisle češnje so eden izmed njih in poleg tega nimajo stranskih učinkov, kot jih imajo zdravila za artritis,” je povedal dr. Kerry Kuehl iz univerze v Oregonu.

Nasmeh
Da so kisle češnje bogate z antioksidanti, vemo že dolgo. Strokovnjaki pa vse bolj odkrivajo tudi, da delujejo kot naravno protibolečinsko sredstvo.

WordPress Themes