Start-upi zaposlujejo: iščejo se inženirji pa tudi kakšen prodajnik

Start-upi seveda niso veliki zaposlovalci delovne sile; ko enkrat to postanejo, jih navadno ne označujemo več za start-upe.

Kljub temu marsikatera mlada tehnološka podjetja iz Slovenije nenehno iščejo dobre kadre. Najpogosteje so to raznovrstni spletni in mobilni programerji pa tudi prodajniki in trž­niki. Na desni si lahko ogledate ponudbo prostih delovnih mest, še več služb pa lahko najdete na specializiranem portalu startupjob.si.

Kadrovanje za mlada podjetja sicer ni preprosto. Teja Cerar iz podjetja Mesi, ki razvija medicinske pripomočke, pravi, da si marsikateri start-up ne more privoščiti dobrih in izkušenih kadrov, vlaganje v izobraževanje neizkušenih kadrov pa je lahko tvegano. Cerarjeva tudi opaža, da nima veliko mladih Slovencev kakšne močne motivacije za odkrivanje lastnih zmogljivosti in gradnjo kariere. »Imam občutek, da se bojijo novih izzivov, saj je med mladimi prevladuje prepričanje, da so nadomestljivi, in zato ne sprejemajo tveganj,« dodaja.

Kronična nefleksibilnost, apriorni pesimizem, nedojemanje pomena ustvarjanja dolgoročne vrednosti – to so ovire za slovensko delovno silo, ki pa niso nepremostljive.
Andraž Logar, direktor 3fs

Nefleksibilnost in pesimizem

»Dobre kadre je težko dobiti kjerkoli po svetu. Slovenija tu ni kaka izjema,« meni Andraž Logar, direktor kranjskega podjetja 3fs, ki se ukvarja z razvojem aplikacij. Vseeno pri nas opaža nekaj očitnih ovir, a jih je po njegovih besedah mogoče premagati. »To so denimo kronična nefleksibilnost, ki je posledica kulture in davčne politike; apriorni pesimizem, ki je posledica nekega za nas preživetega časa in vpliva medijev; nedojemanje ustvarjanja dolgoročne vrednosti, kar pomeni tudi nezainteresiranost za možnosti,« pojasnjuje.

Logar večinoma išče ljudi iz IT-stroke, na vsake toliko časa tudi vodje projektov in oblikovalce, »v glavnem družboslovce, ki so sposobni ustvarjati dodatno dodano vrednost«. Ponuja od 1.500 do tri tisoč evrov plače, vsem zaposlenim v okviru spin-off podjetij pa tudi opcije. »Stremimo za redno zaposlitvijo za nedoločen čas. Napredovanja se zgodijo na podlagi presoje nadrejenih, ponavadi po korakih, za 500 evrov,« pravi.

Pozitivne lastnosti

Kljub nekaterim pomanjkljivostim ima slovenska delovna sila (vsaj takšna, kakršno iščejo pri Mesiju in 3fs) veliko več pozitivnih lastnosti. To so po Logarjevem mnenju izobrazba, znanje jezikov in nadpovprečna zagnanost za delo, Cerar pa predvsem opaža željo po delu na mednarodnih trgih, kar je »zagotovo konkurenčna prednost pri zaposlovanju«.

1. Chipolo – Razvijalci Opis: Inženir za Android: zahtevajo visokošolsko izobrazbo računalniške smeri, najmanj dve leti izkušenj s programiranjem v sistemu And­roid, dobro znanje programiranja v javi, izdajo vsaj ene originalne aplikacije za Android v zadnjem letu, izkušnje z API, splošno poznavanje smernic v mobilni tehnologiji.

Razvijalec za iOS: zahtevajo visokošolsko izobrazbo računalniške smeri, najmanj dve leti izkušenj s programiranjem v sistemu iOS, dobro znanje programiranja z Objective-C, izdajo vsaj ene originalne aplikacije za iOS oziroma poznavanje tovrstnih postopkov, izkušnje z API, splošno poznavanje smernic v mobilni tehnologiji.

Spletni razvijalec: pričakujejo znanje o PHP in MySQL, razumevanje Object Oriented Programminga, HTML5, CSS in JavaScripta, dobro znanje PHP-okvirjev, željo po učenju, sposobnost delovanja v ekipi.

Kraj: Hrastnik

Prijave: [skrci.me]

2. D.labs – Razvijalci Opis: Iščejo programerje za Windows Phone, iOS in Android. Od kandidatov pričakujejo različna znanja in izkušnje z Objective-C, XCode, iOS in Android API, C#,.NET (odvisno od delovnega mesta). Zahtevajo tudi poznavanje smernic na področju programskih okolij, zgodovine že izdanih aplikacij, željo po učenju, sistematičen način reševanja težav in tekoče znanje angleščine.

Kraj: Ljubljana

Prijave: [skrci.me]

3. Modra Jagoda – Vodja prodaje Opis: Pričakujejo kandidate z vsaj tremi leti izkušenj v farmacevtski industriji, dobrimi sposobnostmi komunikacije in prodaje, sposobnostjo razvoja in vodenja strukturiranega prodajnega procesa, visokimi moralnimi in etičnimi standardi, dobrim poznavanjem angleškega in hrvaškega/srbskega jezika, pisno in ustno.

Kraj: Ljubljana

Prijave: [skrci.me]

4. Toshl – Višji razvijalec za iOS Opis: Pri podjetju iščejo kandidate z znanjem Objective C, Cocoa Touch, CoreData ter s poznavanjem smernic v tehnološkem svetu. Prednost imajo tudi tisti, ki se spoznajo na delo z API in imajo izkušnje z animacijo.

Kraj: Kranj

Prijave: [skrci.me]

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše
Evropska pisarna za patenteFinančni administrator
Evropska pisarna za patente v Münchnu v Nemčiji išče finančnega administratorja, ki bo pripravljal mesečna in letna finančna poročila ter skrbel za skladnost poslovanja v različnih oddelkih. Ponujajo neto plačo med 4.500 in 6.500 evri, odvisno od izkušenj.

Zahtevajo visokošolsko izobrazbo ekonomske smeri (ali s področja financ ali poslovne administracije), vsaj šest let izkušenj v svetovalnem podjetju, v kontrolingu ali finančnem oddelku podjetja, poznavanje računovodstva, izkušnje z računalniškimi aplikacijami, poznavanje MS Officea in SAP R/3 ter znanje dveh jezikov (angleščina, nemščina ali francoščina).

Prijave prek spleta ([skrci.me]) do 22. junija.

MicrosoftDirektor oddelka za poslovno upravljanje
Microsoft v Nemčiji išče direktorja oddelka za poslovno upravljanje, ki bo bedel nad oddelki poslovnega upravljanja v regiji EMEA in pomagal pri sklepanju pogodb.

Pričakujejo visokošolsko izobrazbo, vsaj sedem let izkušenj v prodaji v IT-sektorju, izkušnje z vodenjem ekipe, z oblikovanjem, pisanjem in sklepanjem pogodb ter tekoče znanje angleščine.

Prijave prek spleta ([skrci.me]).

AkrapovičKonstrukter orodij in priprav
Proizvajalec izpušnih sistemov v Ivančni Gorici išče konstrukterja orodij in priprav.

Pričakujejo visokošolsko izobrazbo strojne smeri, vsaj tri leta ustreznih delovnih izkušenj na podobnem delovnem mestu, dobro poznavanje programov CAD/CAM (zaželeno Pro/E), zaželeno znanje s področja konstruiranja orodij in priprav, znanje angleščine.

Prijave prek spleta ([skrci.me]) do 10. junija.

GoogleProgramski inženir
Ameriški velikan v Münchnu v Nemčiji išče programskega inženirja.

Zahtevajo visokošolsko izobrazbo, izkušnje z delom v okoljih Unix/Linux, Windows in Mac, izkušnje s programiranjem v C, C++, Javi ali Pythonu ter izkušnje z oblikovanjem velikih programskih sistemov.

Prijave prek spleta ([skrci.me]).

BelektronUpravljavec portfeljev

Belektron v Ljubljani išče upravljavca portfeljev. Delo zajema nadzor in upravljanje portfeljev družbe, kontrolo poslov in trgovanje.

Pričakujejo visokošolsko izobrazbo ekonomske, naravoslovne ali tehnične smeri, dobre analitične sposobnosti in smisel za trgovanje ter tekoče znanje angleščine.

Prijave prek spleta ([skrci.me]).

Riko RibnicaProduktni vodja

OPIS: Zahtevani so visokošolska izobrazba tehnične smeri, izkušnje s prodajo, projektnim ali produktnim vodenjem, aktivno znanje angleščine, nemščine (dodatni jeziki so prednost), sposobnost prenosa zahtev kupcev v razvoj novih izdelkov in pripravljenost na terensko delo.

KRAJ: Ribnica

PRIJAVE: [skrci.me] do 15. junija

CosylabSodelavec v razpisni pisarni

OPIS: Zahtevajo visokošolsko izobrazbo, sposobnost za samostojno in skupinsko delo, samoiniciativnost, iznajdljivost, odlične administrativne sposobnosti, obvezno dobro poznavanje programov MS Office, napredno znanje Excela, možnost hitrega učenja in dojemanja novih vsebin ter aktivno znanje angleščine.

KRAJ: Ljubljana

PRIJAVE: [skrci.me] do 26. junija, Job Cosylab – Sodelavec v razpisni pisarni

Erste BankKoordinator upravljanja talentov

OPIS: Pričakujejo visokošolsko izobrazbo (zaželeno s področja poslovne administracije ali HR), vsaj tri leta izkušenj z upravljanjem in razvojem kadrov, zaželene izkušnje iz finančnega sektorja, znanje angleščine in nemščine.

KRAJ: Dunaj, Avstrija

PRIJAVE: [skrci.me]

Financial TimesSpletni razvijalec

OPIS: Zahtevajo odlično znanje programiranja JavaScript, poznavanje različnih vzorcev oblikovanja programov in orodij za delo z Linuxom ter odlično znanje angleščine.

KRAJ: London, Velika Britanija

PRIJAVE: [skrci.me]

TrivagoRazvijalec za WordPress

OPIS: Pričakujejo visokošolsko izobrazbo računalniške smeri, vsaj dve leti izkušenj s programiranjem z bazami PHP in MySQL, odlično znanje HTML, CSS in JavaScript ter odlično znanje angleščine.

KRAJ: Düsseldorf, Nemčija

PRIJAVE: [skrci.me]

Kolektor GroupInformatik

OPIS: Zahtevana sta visokošolska izobrazba ustrezne smeri in znanje angleščine, zaželeni so znanje s področja dela z relacijskimi bazami podatkov (MS SQL – Reporting, Integration), poznavanje osnov delovanja programske opreme SAP in podatkovnega skladišča (BW) ter

poznavanje operacijskih sistemov Unix (AIX) in MS Windows.

KRAJ: Idrija

PRIJAVE: [skrci.me] do 10. junija

CetisSkrbnik ključnih kupcev za nemško govoreče trge

OPIS: Pričakujejo visokošolsko izobrazbo, vsaj tri leta delovnih izkušenj na področju prodaje na nemško govorečih trgih, zaželeno v panogi široke porabe, tekoče znanje nemščine, zaželeno dobro znanje drugega tujega jezika (angleščina ali francoščina).

KRAJ: Celje

PRIJAVE: prijava@cetis.si s pripisom Komercialist oziroma skrbnik ključnih kupcev za nemško govoreče trge do 12. junija

ErgoSamostojni komercialist

OPIS: Od kandidatov pričakujejo visokošolsko izobrazbo, dovoljenje AZN za opravljanje poslov zavarovalnega zastopanja ali posredovanja, zaželene večletne delovne izkušnje v zavarovalništvu (pridobivanje zavarovanj na področju pravnih oseb, izdelava ponudb, prevzem tveganj) ter znanje angleščine.

KRAJ: Ljubljana

PRIJAVE: [skrci.me] do 5. junija

DatalabProdajnik ERP PANTHEON FA

OPIS: Zahtevani so visokošolska izobrazba, vsaj leto dni izkušenj pri enakih ali primerljivih delih, poznavanje kmetijskih procesov in kmetijskega računovodstva, napredna znanja iz IT, aktivno znanje angleščine in hrvaščine.

KRAJ: Ljubljana

PRIJAVE: zaposlitev@datalab.si do 15. junija

Moja ZaposlitevVodja trženja

OPIS: Pričakujejo visokošolsko izobrazbo, zaželeno ekonomske, družboslovne ali druge sorodne smeri, poznavanje internetnih orodij, osnovno znanje programiranja, večletne izkušnje z uporabo CMS-sistemov, odlično poznavanje Photoshopa, Illustratorja, Google Analyticsa, izkušnje z oglaševanjem, PR, aktivno znanje angleščine.

KRAJ: Trzin

PRIJAVE: [skrci.me] do 10. junija

SSI SchÄferInženir za zagon SPS

OPIS: Pričakujejo visokošolsko izobrazbo s področja avtomatizacije, elektrotehnike oziroma elektronike, IT ali druge ustrezne smeri, osnovno poznavanje programabilnih logičnih krmilnikov in programa Siemens Step 7 ter dobro znanje angleščine in nemščine.

KRAJ: Maribor

PRIJAVE: zaposlitev@ssi-schaefer.si v slovenščini in nemščini

SilikoInženir za numerične simulacije

OPIS: Zahtevajo obvladovanje izvajanja trdnostnih FEM-analiz v programskem paketu Abaqus, dobro poznavanje mehanskih lastnosti termoplastov in/ali elastomerov, poznavanje metod za okarakterizacijo mehanskih lastnosti materialov in izkušnje na področju razvoja izdelkov.

KRAJ: Vrhnika

PRIJAVE: marjeta.borstnik@siliko.si

InelStrojni inženir projektant

OPIS: Pričakujejo izkušnje s konstruiranjem in načrtovanjem naprav, izkušnje in znanje iz uporabe orodij za konstruiranje (Solidworks), sposobnost dela v timu, kreativnost in samoiniciativnost ter znanje angleščine.

KRAJ: Celje

PRIJAVE: [skrci.me]

Tajfun PlaninaKonstrukter tehnolog

OPIS: Zahtevajo visokošolsko izobrazbo strojne ali druge ustrezne smeri, poznavanje programa Solidworks, zelo dobro znanje angleščine in dobro znanje nemščine, iznajdljivost, zanesljivost, odgovornost in ciljno usmerjenost.

KRAJ: Planina pri Sevnici

PRIJAVE: [skrci.me] do 9. junija

DysonVodja poslovnih financ

OPIS: Zahtevajo vsaj pet let izkušenj z računovodstvom, izkušnje s komercialnimi financami, poznavanje dela z IT in dobre komunikacijske sposobnosti.

KRAJ: Malmesbury, Velika Britanija

PRIJAVE: [skrci.me]

PozitivaRačunovodja

OPIS: Pričakujejo ustrezno izobrazbo, vsaj tri leta izkušenj v računovodstvu, poznavanje slovenskih računovodskih standardov in slovenske davčne zakonodaje (zlasti na področju DDV in davka od dohodka pravnih oseb) ter poznavanje programov MS Office.

KRAJ: Ljubljana

PRIJAVE: [skrci.me]

WordPress Themes