Šta bi svaki veganski špajz trebalo da sadrži

Najčuvanija tajna najveštijih šefova i kuvara jeste dobra organizacija, jer je presudna! Evo šta uvek treba da imate u frižideru i ostavi…

sta_bi_svaki_veganski_spajz_trebalo_da_sadrzi_1

Oprobali biste se u pripremanju veganskih jela, samo ne znate kako da počnete? Kako odabrati namirnice, kako ih pripremiti i na šta paziti? Odgovore na pitanje šta bi svaki “veganski špajz” trebalo da sadrži nudi nova knjiga na engleskom jeziku naše saradnice Dunje Gulin, The Vegan Pantry…

Konzumiranje sveže, prirodne hrane najbolja je investicija, jer donosi zdravlje i sreću vama i osobama koje vas okružuju. Poznajete li ljude koji mogu da pripreme gozbu za tren oka i učine da kuvanje bude najjednostavnija stvari na svetu? Najčuvanija tajna najveštijih šefova i kuvara jeste dobra organizacija, jer je presudna! Dok se vaša hrana namače ili kuva u ekspres-loncu, vi možete da se tuširate, čistite, peglate, čitate ili igrate s decom – pošto sve faze kuvanja ne zahtevaju jednaku pažnju. Na taj način kuvanje postaje zadatak koji ne oduzima puno vremena.

Najgora stvar je doći kući gladan, bez ičeg spremnog za jelo, jer će to rezultirati odlaskom u pekaru preko puta ili neizbežnim naručivanjem gotove hrane. Pa, pokušajte da uvek u frižideru imati skuvane žitarice, mahunarke ili belančevine kao što su seitan, tofu ili tempeh, dakle sve ono što brzo možete pretvoriti u zdrava jela jednostavnim dodavanjem svežeg povrća i malo ulja. Uvek svojim učenicima govorim da su organizacione veštine podjednako važne kao one kuvarske – ako isplanirate dobro, pola posla je odrađeno!

Tri biljna izvora gvožđa…

Možda je vaš raspored prepun te povremeno koristite konzervisanu hranu kako biste ubrzali proces? Ipak, imajte na umu da i najkvalitetnija organska hrana ima manje energije i nutrijenata ukoliko je konzervisana. Ali, sebi možete obezbediti dovoljno nutrijenata i ujedno skratiti svakodnevno kuvanje ako steknete naviku da pojedine namirnice skuvate kada imate vremena, pa ih posle, kad dođete kući s posla, koristite kao osnovu za pripremu jela. Žitarice i mahunarke, kuvane posebno, mogu da se čuvaju u frižideru dva do četiri dana, što vam daje mogućnost da planirate.
Kuvanje je kao slaganje slagalice: svaka faza je deo slike, a uz malo strpljenja i iskustva na svom tanjiru moći ćete da stvorite prekrasne kreacije u kojima ćete uživati svim čulima!

WordPress Themes