Sreča ni usoda, temveč nekaj, na kar lahko vplivamo

Sreča ni usoda, temveč nekaj, na kar lahko vplivamo

Vsi vemo, kako je, če občutiš srečo. Ni pa lahko reči, kaj ta beseda sploh pomeni. Gre za trenutke? Opitost? Občutek, ki ga imamo, ko pojemo dobro čokolado, po dobrem seksu ali ob pogledu na dojenčka? Ali gre za to, da ima človek pač srečo?

Znanstvenikom je pojem sreče preveč nejasen. Zato raje govorijo o ‘zadovoljstvu z življenjem’ ali ‘subjektivnem dobrem počutju’. Ker je sreča dejansko nekaj, kar traja dlje od kratkotrajne opitosti. In tudi mačka ne pušča za seboj. Gre za življenjsko melodijo, ki ji znamo prisluhniti bolj ali manj dobro. Najpomembnejše pa je, da sreča ni usoda, temveč nekaj, na kar lahko vplivamo. Kako? Tako, da se je naučimo.

Stvar odnosa

Znanstveniki so si enotni, da je sreča v smislu zadovoljstva z življenjem nekaj, kar ima veliko manj opraviti z okoliščinami (imela sem srečo), kot pogosto mislimo.

Dokaz: v študijah so ugotovili, da se nivoji občutenja sreče komajda spreminjajo. Če zadovoljen človek zadane na lotu ali pa doživi neko težko bolezensko izkušnjo, se njegov nivo sreče na kratek rok sicer spremeni, vendar se kmalu vrne na prejšnji nivo.

In tudi v običajnem vsakdanu je tako: ne gre za to, kaj se zgodi, temveč kako to ocenimo in doživimo. Če za vsako najmanjšo težavo ocenimo, da je res huda in jo smatramo za nepravično in da se dogaja samo nam, nas bo obremenila in nas oropala veselja do življenja.

Če pa denimo vedno znova rečemo, da smo težavo kar dobro obvladali, potem ostanemo sproščeni. In najdemo moč, da izkoristimo priložnosti, ki se nam ponudijo.

Majhni koraki do cilja

Tako kot veliko drugih sposobnosti tudi za več sreče potrebujemo nekaj vaje. Če je le možno, vsak dan – in sreča bo tako rekoč postala vsakodnevna rutina.

Primer našega ‘treninga’:

  • Pripravite si beležnico in vanjo vpisujte, kaj vas osrečuje. To so lahko lepi dogodki, ljubezen do določene osebe, petje ptic, stvari, za katere ste hvaležni. Večkrat si preberite, kaj ste zapisali, in začutite, kako vam postane toplo pri srcu.
  • Kdor se vsak dan vsak malo giblje, poskrbi za razgradnjo stresnih hormonov in izgradnjo hormonov sreče.
  • Srečo lahko dobite tudi s hrano! Ja, res je tako. In to ne velja le za testenine in čokolado, temveč tudi za svežo zelenjavo, oreške, ribe, sir in banane.

Najboljši namigi za več življenjskega veselja

1. Napake so dovoljene

Za srečo potrebujemo ljubezen (do sebe!) in prav nobenega perfekcionizma! Ta je hladen, tog in žalosti.

2. Manj zahtev

Cilj je sicer nekaj lepega, toda če si vedno želite več in več in pri vsaki stvari najdete nekaj slabega, ne boste nikoli povsem zadovoljni.

3. Zaupanje in bližina

Če se lahko zanesete na druge ljudi in jim zaupate, boste veliko bolj veseli.

4. Pri stvari

Življenjsko veselje se ne skriva v prihodnosti in tudi ne v preteklosti, temveč ga poiščite v sedanjosti. Vedno znova si prikličite pred oči svoj duh. Ampak, prosimo, res nežno.

WordPress Themes