SRČNA MOČ (Potentilla erecta, tormentilla)

Druga imena:b(r)ezovec, grižnica, krvni koren, gnila korenina, krvomočnica, mati vseh trav, (peto)prstnik, sedmoprstnica, steznik, strupenica, vrednik, korenine device Marije.

Družina: rožnice
Učinkovine:tanin, glikozid tormentilin, etrično olje
Zdravilne lastnosti: proti želodčnemu in črevesnemu katarju, pri vnetju mandeljnov, ustne in žrelne votline grgramo čaj. Čaj čisti kri, pomaga proti protinu, revmi in sladkorni bolezni. Je učinkovit proti driski, če je akutna in jo povzroča živčnost. Pogosto so jo uporabljali pri vnetju sluznice ali razjed debelega črevesja. Čaj lahko grgramo pri vnetem žrelu in grlu, krvavečih dlesnih, razjedah v ustih. Učinkovit je pri ekcemih, lišajih, kožnih čirih. Mazilo, losion, obkladek, obloga pospeši celjenje ran, za katerimi potem ne ostajajo brazgotine.
V zdravilne namene se uporablja samo korenina. Če jo prerežemo, se na prerezu v kratkem času obarva krvavo rdeče. Barvilo tormetil deluje antibakterijsko in skupaj s s taninom zdravi vnetja. Korenino nabiramo spomladi ali jeseni, nato jo na hitro posušimo in stremo v prah.
Čaj: 2 žlički prahu stresemo v mrzlo vodo in zavremo. Če je čaj pregrenak, mu dodamo žajbelj, kamilico ali lipove cvetove. Za grgranje lahko naredimo močnejšo mešanico z dvema velika žlicama prahu.
Vir: Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje

WordPress Themes