ŠPARGLJI Z BEZGOVIM VINSKIM ŠODOJEM in FILE SVINJSKE RIBICE V SKORJICI (za 4 osebe)

Šparglji z bezgovim vinskim šodojem

Za kuhanje špargljev potrebujemo: 700 g zelenih špargljev, žličko sladkorja, sol, vodo.

Za bezgov vinski šodo potrebujemo: 4 bezgove cvetove, 100 g masla, 2 rumenjaka, 1.3 dl belega suhega vina, sol, poper, muškatni orešček, nekaj kapljic limoninega soka.

Za šparglje pristavite vodo za kuhanje, posolite in dodate žličko sladkorja. Šparglje očistite, olesenele dele porežite in povežite v šopek. Šparglje pokončno postavite v vrelo vodo in jih kuhajte približno 8 minut.

Pripravite še vinski šodo. V posodo vlijte belo vino,  dodajte sladkor in bezgove cvetove. Zavrite in nato še kratek čas kuhajte. Tekočino precedite skozi cedilo ali gazo, da popolnoma odstranite bezgove cvetove. Nato pripravite vodno kopel. V kotliček vlijte precejeno tekočino,  dodajte rumenjaka, začinite s soljo, belim poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Kotliček postavite nad vodno kopel in ves čas kuhanja enakomerno stepajte, da šodo postane gost in penast. Kotliček nato odstavite, vmešajte še koščke narezanega masla in prelijte po špargljih.

File svinjske ribice v zeliščni skorjici s suhimi slivami

Za file svinjske ribice potrebujete: file svinjske ribice, sol, poper, olje, sveža zelišča, suhe slive.

Svinjsko ribico očistite žilic in jo pretaknete s suhimi slivami. Povaljate jo v svežih zeliščih in začinite s soljo in poprom. Pazite, da boste uporabili dovolj zelišč, da se bo na svinjski ribici res naredila prava skorjica. Svinjsko ribico pečete v ponvi, na zmerni temperaturi, dokler ribica znotraj ne postane sočne rožnate barve.

Recept kuharskega mojstra Lojzeta Čopa.

WordPress Themes