Solatni prelivi za vse okuse

18. september, 2014

Solate so idelane za ljudi, ki radi zdravo živijo in za tiste, ki bi radi shujšali. Solate lahko naredite iz sveže ali kuhanje zelenjave, iz zelja, zelene solate, radiča, stročjega fižola, paprike, paradižnika, čebule, koruze, rdeče pese in še in še bi lahko naštevali. Okus solate pa si lahko popestrimo tudi z različnimi obelami, ki se ena od druge razlikujejo tudi po zdravilnih sestavinah.

solatni prelivi

Olja, različne barve in okusi

Vsi poznamo in pogosto uporabljamo obelo za solato iz soli, kisa in olja. Pri tem je uporaba različnega olja koristna popestritev, tudi z vidika zdravja. Bučno olje denimo velja za enega najbolj okusnih, je pa tudi zelo zdravo. Ima namreč veliko linolne in linolenske kisline, veliko vitamin E, bučno olje krepi mišice mehurja in pri moških preprečuje povečanje prostate. Ima fitosterine, ki znižujejo holesterol ter omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Zato bučno olje krepi imunski sistem, varuje telo pred raznimi vnetji, obnavlja kožo in tako dalje.

V Sloveniji je zelo razširjena tudi uporaba oljčnega olja, ki blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem, varuje pred artritisom in celo nekaterimi vrstami raka, kot je denimo rak dojke. Vsebuje okoli osemdeset odstotkov mononenasičenih maščobnih kislin, antioksidante polifenole in vitamin A, E, D in K.

Zelo pogosto in priljubljeno je sončnično olje, katerega prednost je v tem, da solati ne doda okusa. Ob tem vsebuje nenasičene maščobne kisline, vitamin A, E in D ter kalij, magnezij, fosfor.

Vse bolj priljubljeno je tudi laneno olje, ki je bogat vir omega 3 maščobnih kislin, vsebuje pa tudi omega 6 maščobne kisline. Poskusite lahko s sezamovim oljem, ki je bogat vir esencialnih maščobnih kislin in aminokislin. Vsebuje tudi vitamin A in B. Vse bolj pogosto je konopljino olje, ki vsebuje koristne omega 3 in omega 6 maščobne kisline.

Tudi izbira kisa je pomembna

Poleg tega, da jabolčni kis pomaga pri hujšanju, je tudi dobrega okusa in zdrav. Med drugim ščiti srce in ožilje, ugodno deluje na prekrvavitev, pomaga pri uravnavanju holesterola, maščob in sladkorja v krvi ter zmanjša možnost povišanega krvnega pritiska. Ugodno vpliva na delovanje ledvic in jeter, deluje tudi antibakterijsko. Ima visoko vsebnost kalija.

Pri hujšanju pomaga tudi vinski kis. Tudi vinski kis je zdravilen, saj vsebuje številne minerale in druge elemente, kot so kalcij, magnezij, kalij, fosfor, železo in baker. Poleg tega temen viski kis ugodno deluje tudi na kardiovaskularni sistem.

Čeprav je balzamični kis narejen iz grozdja, ni vinski kis, saj ni narejen iz vina. Je narejen iz stiskanega grozdja, kateremu ni bilo dovoljeno fermentirati v vino. Sok pustijo več let starati v hrastovih sodih, nato pa ga prelijejo v sode narejene iz različnega lesa, denimo iz češnje ali kostanja. Ves postopek da pravemu balzamičnemu kisu odličen okus, zaradi tega dolgotrajnega in dragega postopka pa ima balzamičen kis tudi svojo ceno.

Med priljubljene kise za solato štejemo tudi aromatiziran kis, ki je vinski kis z dodanimi začimbami in zelišči, lahko mu dodajo tudi sadje, ingver ali denimo česen. Poznamo tudi bolj posebne različice, kot sta aromatiziran kis s klinčki ali malinami. Vse pogosteje gospodinje uporabljajo rižev kis, ki ga pridobivajo s fermentacijo riža. Ta kis je zelo zdrav, čisti organizem in pomaga pri prebavi.

Namesto kisa lahko uporabite limonin sok, ki ima prav tako številne pozitivne lastnosti. Limona je namreč izjemno bogat vir vitamin C, ki med drugim krepi imunski sistem in telo varuje pred raznimi obolenji.

WordPress Themes