SNEŽNE KEPE

Potrebno je:

4 jajeta
14 kašika šećera
2. kesice vanilin šećera
4 kašike brašna
1 l mleka
prstohvat soli

Priprema
1

Od jednog litra mleka odvojiti 2 dl, a ostatak staviti da provri.
2

U dublju posudu za mućenje odvojiti belanca i umutiti ih u čvrst sneg, postepeno dodajući 2 kašike šećera.
3

Žumancima dodati 12 kašika šećera i 2 kesice vanilin šećera, umutiti mikserom, dodati 4 kašike brašna, promešati i umutiti, da se dobije gusta i glatka masa bez grudvica. Masu razrediti sa ostavljenih 2 dl mleka, radi kasnijeg lakšeg izlivanja smese u mleko.
4

U mleko, koje lagano vri, umočiti kašiku da bude vlažna i da se za nju ne zalepie belanca. Zahvatati po punu kašiku snega od belanaca, stavljati ih u mleko i za delić sekunde će se sneg odvojiti od kašike i početi da pliva po mleku. Kada oblaci od belanaca nabubre od kuvanja, a to je posle 1-2 minuta, pažljivo ih kašikom prevrnuti da se i druga strana skuva. Zatim ih šupljom kašikom vaditi i ređati u činiju, u kojoj će se i posluživati (poželjno je da šupljine kašike budu što veće, kako bi se što bolje ocedilo mleko). Postupak ponavljati dok ima snega od belanaca. Preporuka je da da se ne prepuni površina šerpe belancima, tako će se lakše prevrtati belanca, a da se ne raspadaju.
5

Kada su skuvana belanca, pre zakuvavanja mase od žumanaca, iz činije izliti višak mleka koji se dodatno iscedio u šerpu u kojoj se kuvao sneg, pažljivo pridržavajući oblačiće da se ne stisnu i usitne, ali i da ne izlete iz činije.
6

Smanjiti malo temperaturu vrenja mleka i u njega, u tankom mlazu, ulivati masu od žumanaca, stalno mešajući. Kuvati krem oko 7-8 minuta, uz mešanje, dok se ne dobije dovoljna gustina krema. Krem ne treba da bude redak, ali ni previše gust, jer će se u procesu hlađenja još malo zgusnuti.
7

Vruć krem preliti preko nokli i ostaviti da se prohladi, pa dobro rashladiti u frižideru.

WordPress Themes