Smoothie za vitkejšo postavo

Sadno-zelenjavni smoothieji so lahko zelo slastni, predvsem pa so dobra rešitev za vse, ki jim ni najbolj všeč ideja, da bi žvečili zelenje. Ker vsebujejo ogromno hranilnih snovi, so odlični tudi za uravnavanje apetita.

Za zajtrk ali malico si pripravite okusen smoothie. Tako boste vsak dan zaužili neverjetno količino vitaminov, mineralov in vlaknin, zlahka uravnavali apetit in poskrbeli za svoje zdravje.

Osnova (vsakega) smoothieja

Tekočina

Nekateri prisegajo na mleko. Z mlekom smoothieju dodamo še nekaj zelo pomembnih vitaminov in mineralov, kot so vitamin A, D, E ter kalcij, magnezij in kalij.

Tisti, ki se iz različnih, predvsem zdravstvenih razlogov, mleku raje izogibate, lahko brez težav uporabite nadomestke mleka ali pa sveže stisnjen sadni sok (npr. jabolčni, pomarančni). Tudi kokosova voda je odlična.

Beljakovine

Beljakovine so osnovni gradniki našega telesa in so pomembne tako za regeneracijo kot za imunski sistem. Smoothie lahko obogatite z grškim jogurtom, sirotko ali beljakovinami v prahu.

Zdrave maščobe

Maščobe bodo poskrbele za več energije in pomagale telesu absorbirati vitamine. V smoothie dodajte do dve žlici živila, ki vsebuje zdrave maščobe, npr. avokado, semena, oreščke.

Ogljikovi hidrati in vlaknine

Uporabite kakršnokoli sadje. Zares odlične so maline in borovnice, ki imajo poleg vseh drugih, za telo koristnih snovi, tudi manj sladkorja. So prava stvar za stimulacijo presnove in hitro potešitev lakote.
In zelenjavo. Predvsem špinača in kumare, saj lahko njihov blag okus zlahka prekrijemo.

Dve okusni ideji

Pri obeh damo v mešalnik najprej jogurt, nato sledijo ostale sestavine, ki jih predhodno narežemo na drobne koščke. Tekočine dodajte toliko, da bo gostota smoothieja ustrezala vašemu okusu.

Smoothie za dobro jutro

Potrebujete:

170 g nemastnega grškega jogurta
1/2 skodelice manga
1/2 skodelice ananasa
1 zamrznjena banana
2 žlici lanenih semen

Na porcijo približno 368 kalorij, 22 g beljakovin, 60 g ogljikovih hidratov, 7 g maščob (0,9 g nasičenih), 9 g vlaknin.

Špinačni smoothie

Potrebujete:

170 g nemastnega grškega jogurta
2 skodelici nasekljane špinače
1 zrela hruška (olupljena in narezana na koščke)
15 grozdov (belih ali rdečih)
2 žlici drobno narezanega avokada
1 do 2 žlici sveže stisnjenega limetinega soka

Na porcijo približno 316 kalorij, 21 g beljakovin, 52 g ogljikovih hidratov, 6 g maščob (0,9 g nasičenih), 9 g vlaknin.

WordPress Themes