Smanjite rizik od raka dojke jednom jedinom vežbom + Energetska vežba za dobre odnose sa svima + Kako da dišemo – TRIJE PRISPEVKI

18/08/2014

Smanjite rizik od raka dojke jednom jedinom vežbom

Studija kojom je obuhvaćeno 60 hiljada ispitanica pokazala je da četiri sata umerenog vežbanja nedeljno može da snizi rizik od karcinoma dojke za 10 odsto.

smanjite_rizik_od_raka_dojke_jednom_jedinom_vezbom.jpg

Dva važna podatka do kojih je došao istraživački tim dr Anje Furnije, iz Centra za epidemiološka istraživanja i javno zdravlje na Institutu “Gistav Rusi” u Francuskoj, potvrđuju izuzetnu važnost fizičkog vežbanja za žene.

Prvo, čak i najjednostavnija vežba kakva je šetnja i to u sasvim prihvatljivom obimu – pola sata dnevno – drastično smanjuje rizik od raka dojke. Drugo, ovakva aktivnost ima blagotvorno dejstvo pod uslovom da se praktikuje redovno, jer čim se sa vežbom prekine, rizik od karcinoma se povećava.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 60 hiljada žena čije je zdravlje kontrolisano punih osam godina. Pregledane su svake druge godine i utvrđeno je da su one žene koje su šetale bar pola sata dnevno smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke za 10 odsto. S prekidom šetnji, rizik se povećavao za 16 odsto. Važno je napomenuti da su istraživanjem obuhvaćene one žene koje su ušle u period menopauze, što znači da bi valjalo naviknuti na ove šetnje ranije u životu.

Energetska vežba za dobre odnose sa svima

Svaki eneregetski centar je važan i slobodan protok energije kroz svaku čakru obezbeđuje zapravo uslov za dobru inter-komunikaciju tj. nesputan protok životne sile sroz sve centre i njeno sazrevanje…

energetska_vezba_za_dobre_odnose_sa_svima_1

Kada dođe do protoka previše ili premalo enegije kroz neki od energetskih centara ili kada dođe do blokade, i svi ostali centri će osetiti posledice što znaci da će celo naše biće i fizički i na emotivnom i psihološkom planu oskudevati.

Energetske vežbe za buđenje planetarne energije…

Marsov energetski centar (prva čakra/Muladhara) je temelj svih ostalih energetskih centara i predstavlja naš animalni nivo postojanja i našu povezanost sa najstarijim delovima mozga i instinktima. Nasuprot Marsu ili bolje reći komplementaran Marsu stoji Mesec, tj. četvrti energetski centar – srčana čakra koja je veza između donjih i gornjih čakri. Kroz ovaj energetski centar volimo bezuslovnom ljubavlju. Povezivanje i dobar odnos između ova dva energetska centra predstavlja i naša životna nastojanja da pomirimo i integrišemo suprotnosti i njihove snage stopimo u celinu.

Zašto je važna balansirana muladhara…

Energetska vežba za dobre odnose (Mesec-Mars) Energetske vežbe za povezivanje prve čakre i Marsa (snaga, agresija) sa četvrtom čakrom i Mesecom (nežnost, poverenje, osetljivost) omogućava nam da povežemo svoj snažni i borbeni deo sa svojim nežnim i osetljivim delom. Ova vežba nam omogucava da ne reagujemo u situacijama kada imamo izazovno emotivno okruženje, i da umesto da se osetimo emotivno povređeni ili ljuti budemo nežni i snažni u isto vreme. To nam omogucava stvaranje dobrih odnosa sa svima.

energetska_vezba_za_dobre_odnose_sa_svima_2

Stojeći, nežno širimo ruke iz predela četvrte čakre u stranu, dok podižemo jednu nogu i zadržavamo je u vazduhu, a zatim pri izdisaju šaljemo ovu energiju dole i spuštamo nogu na petu (nežno i snažno). Ovaj proces ponavljamo i sa drugom nogom.

Čakra anahata je životni centar ljubavi…

Prema energetskoj astrologiji naši energetski centri ili čakre su u interakciji sa sedam glavnih planeta. Čakre predstavljaju fiziološke kapije kroz koje se mentalna, emotivna i energetska realnost pretvara u fizičku a planete su njihovi kosmicki odrazi u ogledalu.

Povezanost čakri i planeta omogućava nam da preko natalne karte i skeniranja čakri dođemo do suštinskih emotivnih, mentalnih i energetskih pokretača naše ličnosti, a energetske vežbe su jedan od načina da se poprave ili unaprede kvaliteti svake čakre.

Energetske vežbe za buđenje solarnog pleksusa…

Postizanje energetskog balansa predstavlja jedan od najtežih zadataka svake osobe ali samo ravnotežena energija nas može opskrbiti neophodnim alatima za ostaverenje sopstvenih potencijala.

24/09/2014

Kako da dišemo

Ako vam je potreban munjeviti lek, koji će u trenutku izbrisati sve vaše strahove, brige, oblake s neba, on je tu. Vaš dah!

kako_da_disemo.jpg

Dan postaje nesnosan. Umorni ste, ili zabrinuti, ili puni neke sumnje… Osećate se kao da ste izgubljeni, treba vam neko jasno usmerenje.

Udahnite.

Ovaj jednostavan lek za sve naše dnevne muke nudi nam omiljeni zen bloger Leo Babauta. Mada njegov blog oduvek nosi moto „dišite”, ni 5. septembra 2014. godine nije propustio da nas u novom tekstu podseti na ovu moćnu tehniku opuštanja.

Ako vam je potreban munjeviti lek, koji će u trenutku izbrisati sve vaše strahove, brige, oblake s neba, on je tu. Vaš dah!

To ne znači da treba da usporite disanje, niti da ono postane dublje – sve što treba da promenite jeste da sada na dah obratite pažnju.

Um luta, to je sasvim u redu. Ali vi nežno skrenite sebi pažnju na dah, pratite misli kako dolaze i odlaze i opet se vratite na dah.

Nežna je to stvar, vaš dah. Ispunjava vas, pa odlazi nežno, tako da vi to uglavnom i ne primećujete i nemate baš ni o čemu da brinete kad je on u pitanju.

Um luta, to je, verujte, sasvim u redu. Vi ipak obratite pažnju na svoj dah, na grudni koš koji se diže i spušta, na ramena koja se lako pokreću, na leđa koja su se malo pogrbila, na zadnjicu koja je malo utrnula.

I tada ćete biti u samom trenutku sadašnjosti, i shvatićete da je sve u redu.

WordPress Themes