NAVADNI OREH

Navadni oreh je drevo, katerega plod je v slovenski tradiciji prisoten že od nekdaj. “Ni vredno piškavega oreha”, “kot bi orehe stresal”, “streti trd oreh” je samo nekaj slovenskih rekov, povezanih z omenjenim oreškom. Čez približno mesec in pol bodo mize polne prazničnih dobrot, ena od nepogrešljivih sestavin teh pa bo zagotovo oreh. Čeprav se je potici težko upreti, je priporočljivo, da je oreh del naših prehranjevalnih navad predvsem v surovi obliki.

Odličen vir energije

Čeprav plod navadnega oreha vsebuje veliko kalorij in maščob, naj vas to ne prestraši – gre namreč za esencialne, nenasičene maščobe, ki telesu niso nevarne tako kot maščobe, ki jih najdemo v drugih živilih. Poleg okoli šestdeset odstotkov maščob orehi vsebujejo tudi približno petnajst odstotkov beljakovin in le trinajst odstotkov ogljikovih hidratov. Surova jedrca niso le odličen vir energije in življenjsko pomembnih hranil – odlično tudi nasitijo.

Orehova jedrca so odličen vir antioksidantov, folne kisline, vitaminov C in E, elaginske kisline in makroelementov, kot so kalcij, magnezij, železo, ter mikroelementov selena, bakra in cinka.

100 g orehovih jedrc vsebuje:

• 15,2 g beljakovin,
• 65,2 g maščob,
• 13,7 g ogljikovih hidratov (vključno z 6,7 g vlaknin),
• 0,34 mg tiamina
• 0,54 mg vitamina B6,
• 98 µg folatov,
• 3,4 mg mangana,
• 1,6 mg bakra,
• 158 mg magnezija,
• 346 mg fosforja.

Skrbijo za naše zdravje.

Redno uživanje surovih orehovih jedrc pomaga pri presnovi, krepi srce in pljuča, ker pa orehi vsebujejo tudi aminokislino triptofan, ki sodeluje pri sproščanju serotonina, njihovo uživanje tudi pomirja. Elaginska kislina pripomore k zmanjšanju možnosti rakavih obolenj, aminokislina arginin pa pomaga pri ohranjanju prožnosti arterij in dobrem pretoku krvi skozi srce. Orehi ugodno vplivajo tudi na raven maščob in holesterola v krvi.

Kako jih kupiti?

Nekateri orehi tujih znamk, ki jih najdete na policah trgovin, so beljeni z natrijevim hipokloritom, zato je priporočljivo, da kupujete domače. Če je le mogoče, jih najprej poskusite – pogosto se namreč zgodi, da so grenki in žarki. Redno preverjajte tudi rok uporabe mletih orehov, ki jih hranite v omari. Orehova jedrca shranjujte v nepredušno zaprtih posodah v temnem in hladnem prostoru.

Uživanje

Kot rečeno, je oreh pogosto uporabljena sestavina pri številnih piškotih in sladicah. Pri nas sta morda najbolj priljubljeni potica in prekmurska gibanica. Kljub dobremu okusu je priporočljivejše, da si privoščimo surova jedrca. Če se jih prehitro naveličate, lahko naredite tudi kroglice: zmešajte zmlete orehe in rozine, iz mešanice naredite kroglice, te pa povaljajte v kakavu ali grenki čokoladi v prahu. Če pričakujete goste, lahko pripravite tudi okusno in nadvse sočno rulado, ki ne vsebuje moke in je zato veliko prijaznejša tako do vaše postave kot tudi do tistih, ki ne smejo uživati glutena.
Orehova rulada brez moke

Sestavine:

8 rumenjakov,
8 beljakov,
vaniljev sladkor,
8 žlic sladkorja,
100 g mletih orehov,
2 lončka kisle smetane.

Priprava:

Pečico segrejte na 160Ëš Celzija. Velik pekač obložite s papirjem za peko in ga namastite. Iz beljakov stepite trd sneg. V rumenjake penasto vmešajte ves sladkor. Tako orehe kot rumenjakovo mešanico nežno vmešajte v beljak. Maso razporedite po pekaču in pecite od 10 do 15 minut. Ko je testo ohlajeno, ga premažite s kislo smetano in zvijte v rulado. Potresite s sladkorjem v prahu. Dober tek!

WordPress Themes