SLIVE – kaj narediti z viškom

Slive: Poslastica za možgane

Slive spadajo med najbolj raziskane vrste sadja, to pa zato, ker so odkrili, da vsebujejo veliko količino fitohranil, ki imajo izredno moč uničevanja škodljivih snovi v telesu, še posebno učinkovito pa ščitijo tako zelo dragocene možgane. Poleg tega so slive odličen vir vitaminov A in C, minerala kalija in vlaknin. Dokazano je, da telesu pomagajo, da lažje izkoristi železo. Toda to še ni vse. Vitamin A preprečuje nastanek bolezni oči, vitamin C pa ohranja zdravje tkiv in krepi imunski sistem. Slive pa so učinkovite celo proti holesterolu.

Nakup

Najbolj slastne slive lahko kupite še do konca oktobra. Pazite le, da njihova koža ni nagubana ali kako drugače poškodovana, nič pa ni narobe, če imajo sivkast podton, saj je to povsem naravno in celo dokazuje, da niso bile preveč kemično obdelane. Pred nakupom jih rahlo stisnite in nato izberite takšne, ki niso preveč čvrste, saj slive, potem ko so enkrat obrane, ne morejo več dodatno dozoreti. Za kilogram boste odšteli kake 4 evre.

Shranjevanje

Če so slive pretrde, jih v papirnati vrečki za nekaj dni pustite na sobni temperaturi. Resda ne bodo postale bolj sladke, vendar se bodo vsaj malce zmehčale. Zrele slive pospravite v plastično vrečko in jih v hladilniku hranite približno štiri dneve. Slive, ki jih nameravate uporabiti za pripravo sadnih sokov, lahko tudi zamrznete, vendar jim predtem odstranite koščice.

Priprava

Slive narežite na kockice in jih dodajte jutranjim kosmičem, zelenim solatam, lahko pa celo rižu. Še posebno okusne so v kombinaciji z narezanimi oreški, denimo z orehi, mandlji ali s pistacijami, ter s svežim ovčjim ali kozjim sirom. Če jih v mešalniku zmešate z jogurtom in medom, boste uživali v okusni hladni juhi. Lahko jih prerežete na polovice, potresete s sladkorjem in cimetom ter popečete v pečici – 20 minut pri temperaturi 200 °C. V sadni solati jih zmešajte z jagodami, malinami in breskvami ter postrezite s palačinkami ali vaflji.

Zanimivost

Slive so sorodnice breskev in nektarin ter celo mandljev.

WordPress Themes