SIMPTOMI, KI JIH NE SMETE ZANEMARITI

Nekateri, na videz psihični, simptomi so pogosto posledica fizičnih težav, lahko pa je situacija ravno obratna. Glavobol, pomanjkanje energije, nespečnost ali izguba želje po seksu so lahko simptomi veliko resnejših psihičnih težav, kot se zdi na prvi pogled.

Glavobol

Glavobol je pogost spremljevalec skrbi in negativnih čustev.

Žalost, tesnoba in ostala negativna čustvena stanja so že v sami človeški naravi. Profesor psihiatrije na NYU Medical Centru v New Yorku, dr. Charles Goodstein, pa je prepričan, da so znak resnih psihičnih težav, ki jih je potrebno čim prej zdraviti, kažejo pa se v nespečnosti, utrujenosti, pomanjkanju energije in podobnih simptomih. Ker psihične težave zelo negativno vplivajo tudi na vaše zdravje, je nujno, da se jih zavedate in naredite vse, da jih preženete iz svojega življenja. Če sami ne zmorete, poiščite pomoč pri strokovnjaku.

Tehtnica

Tudi nenehno nihanje teže je lahko znak depresije.

Muči vas nespečnost

Kvaliteten spanec je ključnega pomena, da telesu povrnete energijo in brez težav opravljate vsakodnevne obveznosti. Vendar si v današnjem tempu življenja le s težavo privoščimo priporočenih od šest do osem ur trdnega in brezskrbnega spanca, pa tudi če, se pogosto zbujamo in premetavamo po postelji. Če se vam večkrat tedensko dogaja, da nikakor ne morete zaspati, razmišljate o vsakodnevnih težavah ter se zbujate vsaki dve uri, se skoraj zagotovo spopadate s težkimi čustvenimi težavami. Zdravnik bo potrdil, ali vas nespečnost muči zaradi fizičnih težav, najpogosteje pa je razlog depresija ali tesnoba.

Teža vam nenavadno niha

Tudi nenehno nihanje telesne teže je ponavadi psihičnega izvora. Če ste nenadoma shujšali, brez da bi bili na kakšni posebni dieti ali pretirano telovadili, ali pa ste se v zelo kratkem času zredili za nekaj kilogramov, je zelo verjetno, da svojo žalost in težave utapljate v hrani, ali pa zaradi skrbi preprosto nezavedno preskakujete obroke. Že nenehno razmišljanje o hrani kaže na to, da imate v zasebnem življenju težave, ki jih ne znate rešiti in zato podzavestno iščete uteho drugje. Tiste ženske, ki poleg apetita izgubijo tudi menstruacijo, bi morale nemudoma obiskati zdravnika, mnogi strokovnjaki se namreč strinjajo, da je to eden izmed mnogih znakov depresije.

Imate nepojasnjene fizične težave

Če vas pogosto brez razloga boli glava, vas tišči v želodcu ali vas vsake toliko zaboli v križu, je velika verjetnost, da so ti simptomi prav tako psihičnega izvora, če sicer nimate nobenih drugih fizičnih težav. Čustvena vznemirjenost se namreč pogosto izraža skozi glavobole in tesnobo. Torej če zdravniški testi niso potrdili, da je z vašim telesom karkoli narobe, je potrebno vzrok iskati na psihični ravni.

Spomladansko čiščenje

Obsedenost s čistočo je pogosto znak neobvladovanja lastnih težav.

Trpite za obsesivno-kompulzivnim vedenjem?

Si nenehno umivate roke brez pravega razloga? Vedno manj hodite v družbe, ker se preprosto bojite, da bi se zgodilo nekaj slabega? Se obotavljate, ko se morate nujno dotakniti nekaterih javnih površin, saj se bojite, da se boste okužili z ne vem katero smrtonosno boleznijo? Če je tako, potem je vaše življenje zagotovo polno tesnobe in strahu, ki pogosto izvira iz vaše preteklosti. Največkrat ljudje s to motnjo nimajo nadzora nad nekaterimi stvarmi v svojem življenju in na ta način skušajo to prikriti. Stvar pa pravzaprav ni tako nedolžna, kot se zdi na prvi pogled.

Ste kronično utrujeni, primanjkuje vam energije?

Če svoje možgane nenehno obremenjujete z negativnimi mislimi in vsakodnevnimi težavami, se telo popolnoma izčrpa in ste zato pogosto brez energije, utrujeni, nimate volje, da bi se lotili službenih dolžnosti, telovadbe, kuhanja ali drugih, samoumevnih opravil, celo tistih, ki jih sicer radi počnete. Izza tega se pogosto skriva travma, depresija ali kakšno drugo negativno mentalno stanje.

Izgubljate spomin?

Na kratkotrajno izgubo spomina vpliva malo morje stvari, med drugim hormonske spremembe v menopavzi, preobremenjenost ali nespečnost. Prav tako je lahko vzrok stres ali huda travmatična izkušnja iz preteklostim, konec koncev celo Alzheimerjeva bolezen. Kako torej ugotoviti, zakaj se pravzaprav ne spomnite, kaj ste jedli včeraj za kosilo ali kako je ime novemu sodelavcu? Najprej je potrebno opraviti podroben zdravniški pregled, da lahko ovržete fizični vzrok. Če je z vašim telesom vse v redu, se za tem najpogosteje skriva depresija, travme iz preteklosti ali prezaposlenost.

Težave spolnost

Razmislite, zakaj se vedno pogosteje izogibate seksu, čeprav imate partnerja neskončno radi.

Izogibate se družabnih dejavnosti

Nekoč ste se z veseljem z družbo odpravili v kino, na izlet, pijačo ali na zabavo, danes pa raje ostanete doma za štirimi stenami, se zleknete v posteljo in sanjarite o lepšem svetu. Zavračate povabila, ker se preprosto najbolje počutite sami s seboj. Strokovnjaki so si enotni, da je takšno obnašanje posledica čustvene nestabilnosti. Vsaka sprememba v vašem obnašanju do družine ali prijateljev je lahko znak resnejših psihičnih težav.

Ne uživate več v seksu

Nekoč ste komaj čakali, da s partnerjem skočita med rjuhe, sedaj pa se vedno pogosteje skušate izogniti seksu z raznimi banalnimi izgovori, pa še sami ne veste, zakaj. Tudi za pomanjkanje želje po seksu je pogosto vzrok depresija. Strokovnjaki poudarjajo, da ni nujno, da je za vaše čustvene težave kriv partner, pogosteje se dogaja, da tesnoba izvira od čisto nekje drugje, bodisi iz službe ali primarne družine.

Razpoloženje vam nenehno niha

Nič posebnega se ni zgodilo, vi pa se enkrat smejite na vsa usta in verjamete, da zmorete premikati gore, že v naslednjem trenutku pa ste popolnoma melanholični in ne vidite več smisla v življenju. Če vaše razpoloženje nenehno niha, se morate nujno vprašati, v katerem grmu tiči zajec. Čeprav se vam zdi, da je vse po starem, prisluhnite tudi mnenju ljudi, v krogu katerih se gibljete, oni vam bodo prikazali veliko bolj jasno sliko, kot jo vidite sami.

WordPress Themes