SHRANJEVANJE ŽIVIL BREZ HLADILNIKA

Naše babice in mame niso poznale hladilnikov in drugih hladilnih aparatov, pa so kljub temu uspešno shranjevale živila in pripravljale vrsto zelo okusnih jedi in sestavin, ki so jih shranjevale na najrazličnejše načine, predvsem pa z naravnimi snovmi in na povsem naraven način. Preizkusite katerega od nasvetov za tako shranjevanje, saj vam bo potlej v hladilniku ostalo več prostora za živila, ki jih je nujno treba shranjevati v hladilniku.

Svež kostanj

Kostanj najprej operemo in posušimo.Za shranjevanje potrebujemo velike steklene kozarce in droben, suh pesek. Na dno vsakega kozarca damo pesek, nanj položimo plast kostanjev nato plast peska in tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarca,na vrhu mora biti plast peska. Nato kozarec zapremo s papirjem (celofanom) in gumicami ter ga pospravimo v shrambo. V globoki zimi boste lahko kostanj kuhali ali pekli, imel pa bo popolnoma nespremenjen okus.

Peteršilj

Peteršilj sesekljamo in ga v plasteh zlagamo v kozarce, med posamezne plasti peteršilja pa natresemo sol. Na ta način bo peteršilj ostal svež nekaj tednov.

Surovo maslo

Surovo maslo bo ostalo nekaj tednov sveže, če ga bomo potopili v raztopino kuhinjske soli. Raztopino pripravimo tako, da zavremo vodo in jo solimo, nato pa raztopino ohladimo ter vanjo položimo maslo, z ovitkom vred seveda.

Vanilija

Vanilijo moramo takoj po uporabi osušiti in shraniti v posodico z nepropustnim pokrovom. Tako bo dolgo ostala dišeča in jo bomo lahko vsaj desetkrat uporabili.

Prerezana limona

Prerezana limona se dokaj hitro posuši, zato vam svetujemo, da prerezani del potresete s soljo. Preden boste limono ponovno uporabili, odrežite tanko rezino in jo zavrzite, preostali del limone pa lahko uporabite.

Fižol

Suh fižol je najbolje shraniti v patentno zaprt kozarec za vlaganje. Preden kozarec zaprete, dodajte nekaj rezin česna in lovorov list.

Kuhano mleko

Če mleku med kuhanjem dodamo malo sladkorja, bo ostalo dlje časa sveže.

Slanina in šunka

Slanimo in šunko lahko shranimo v zabojčku, v katerega na dno vsujemo pepel, nato pa na pepel zložimo kose slanine ali šunke, ovite v čist papir. Na novo plast mesa posujemo pepel in tako nadaljujemo, dokler zabojček ni poln. Na vrhu moramo spet vsuti plast pepela.

Olje

Če je olje postalo žarko, ga ni treba zavreči. Takšno olje nalijte v posodo ter na vsak liter olja dodajte 10dag drecesnega oglja. Po treh dneh bo tako prefiltrirano olje spet uporabno.

Svež kruh

Kruh ostane svež nekaj dni, če ga skupaj z opranim in osušenim korenom zelene pustimo v plastični vrečici.

Sol

Če je sol postala vlažna, dajte v posodico, v kateri hranite sol, nekaj zrn riža. Riževa zrnca dobro vpijajo vlago in tako se sol ne bo strjevala v kepice.

Å ampijoni

Stebeljca šampijonov ne bodo počrnela, če jih boste po čiščenju premazali s koščkom limone.

Paprika in paradižnik,sveže gobe

Zrele paradižnike in zeleno papriko narežite na koščke in jih pomešane zlagajte v kozarec za vlaganje. Kozarec hermetično zaprite in ga potopite v večjo posodo z vodo ter kuhajte pol ure. Na enak način lahko zelo enostavno konservirate tudi sveže gobe. Pri gobah je treba zelo paziti, da so tako kozarci kot gobe povsem suhe.

Kava

Kava bo dolgo obdržala aromo in vonj, če v posodo, v kateri jo shranjujete, vsujete žličko sladkorja.

Sir

V posodico v kateri shranjujemo sir, dodamo polovico svežega paradižnika ali šilce belega vina.

Salame

Salame lahko dolgo ohranimo sveže tako,da jih premažemo z redko, kašasto raztopino soli. Na površini salame bo nastala slana skorja, ki bo preprečevala, da bi se na njej nabirala plesen. Enako lahko storimo s celo s šunko.

Sveši šparglji

Å parglji ostanejo sveži nekaj dni,če njihova stebla ovijete v vlažno krpo.

Zelene banane in paradižnik

Če zelene banane ali paradižnik ovijete v vlažno krpo in jih take pustite v papirnati vrečki, bodo čez dva do tri dni zreli.

Limone

Sveže limone shranimo v večjem steklenem kozarcu, ki ga napolnimo z mrzlo vodo. Tako shranjene limone dobe mehkejšo lupino in dajo kasneje več soka.

Jušna zelenjava

Vso jušno zelenjavo: korenje, por, zelena, peteršilj, paradižnik, čebula, temeljito narežite oziroma zmeljite. V kozarec za vlaganje vse to zložite in sicer izmenoma plast jušne zelenjave in plast soli. Kozarce zaprite v hladni, a nevlažni shrambi.

Hruške, jabolka, mandarine

Če želite, da ostanejo hruške, jabolka, mandarine ipd. sveže za ozimnico, dajte vsak posamezen sadež v čisto najlonsko nogavico in shranite na suhem in temnem delu shrambe.

Česen

Česen razedlimo na stroke in olupimo. Zložimo ga v steklen kozarec med debele plasti zrnate soli. Tako shranjen česen bo ostal svež.

Iz revije Naš dom

WordPress Themes