Šest prirodnih sredstava protiv visokog krvnog pritiska – hr.

Visok krvni pritisak nije samo bolest starijih. Više od jedne trećine mladih u dobi od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije. Nedavno je istraživanje otkrilo da ova bolest može i u svom blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Konvencionalno rješenje za ovu sve rašireniju epidemiju je kontinuirano uzimanje lijekova za kontrolisanje krvnog pritiska kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti. Međutim, postoji i alternativni način snižavanja pritiska. Portal Alternativa-za-vas.com vam donosi šest prirodnih i brzodjelujućih sredstava, koja će vam pomoći držati krvni pritisak pod kontrolom.

Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju vašeg krvnog pritiska. Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri sniženju holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snizuju krvni pritisak. Iako se uveliko sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine te izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju. Kada se jedu s ostalim orašastim voćem koje smanjuje krvni pritisak, kao što su orasi, bademi su jedan od najblagotvornijih proizvoda po kardiovaskularno zdravlje.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je nedvojbeno jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Ova namirnica širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi te posljedično smanjuje krvni pritisak i pritisak krvi na stijenke arterija. Promiješajte jednu ili dvije čajne kašičice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloa verom i dobit ćete moćan domaći lijek protiv hipertenzije. Ako je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, uzimanje ljute paprike u obliku dodatka prehrani još je jedna odlična opcija za prirodno sniženje krvnoga pritiska.

Sok kokosa

Bogat kalijem, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže značajnom sniženju krvnoga pritiska kod većine ljudi koji ga piju. Nedavno je istraživanje utvrdilo da je uzimanje soka kokosa dovelo do značajnog sniženja sistoličkog pritiska kod 71 posto sudionika, dok je 29 posto postiglo bitno sniženje dijastoličkog pritiska.

Sirovi kakao

Bogat flavonoidima i drugim protuupalnim nutrijentima, sirovi kakao još je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije koje ćete htjeti imati u vašem arsenalu. Flavonoidi u kakau djeluju kao adaptogeni, pomažući tijelu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Uz to, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnoga pritiska. Brojna istraživnja su otkrila da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog pritiska od 4.7/2.8 mmHg te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s visokim krvnim pritiskom.

Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u cijelome tijelu. Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi. Kada se uzima s crnim paprom koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često vode do visokog krvnog pritiska. Kurkuma je, također, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.

Bijeli luk

Istraživanje provedeno 2010. u Australiji otkrilo je da je bijeli luk još jedan prirodni lijek koji smanjujenivo holesterola i visoki krvni pritisak. Ako želite izbjeći neugodan miris kojeg uzrokuje konzumacija svježeg bijelog luka, poslužite se dodacima prehrani s češnjakom u obliku tableta ili kapsula.

WordPress Themes