ŠENTJANŽEVKA PROTI DEPRESIJI IN GLAVOBOLU

S čajem iz šentjanževke si lahko učinkovito pomagamo pri depresiji, anksioznosti, kroničnih glavobolih, po novih raziskavah pa naj bi bila koristna tudi po prekrokani noči!

Šentjanževko (Hypericum perforatom) so poznale že stare evropske kulture kot večnamensko čudežno zdravilo. Stari Grki so z njo ‘izganjali zle duhove’, kar se je najbrž nanašalo na njen antidepresivni učinek, zaradi katerega je rastlina danes vedno bolj cenjena po vsem svetu. V ljudski medicini pa so šentjanževko uporabljali tudi zaradi protibakterijskih, protivnetnih in protibolečinskih lastnosti.V nadaljevanju preberite, kako šentjanževko pravilno in varno uporabljati!
Šentjanževka je močan antidepresiv

Čaj iz šentjanževke so cenile že naše babice

Šentjanževka naj bi delovala podobno, kot nekateri antidepresivi, ki dvigujejo raven serotonina v možganih ter tako blažijo čustveno neugodje, anksioznost, depresijo in na splošno pomirjajo. Njena največja prednost pa je to, da ne povzroča zasvojenosti in utrujenosti.

Zavedati pa se moramo, da učinek ni takojšen oz. da je zdravljenje depresije s šentjanževko pravzaprav terapija. Seveda nam bo skodelica čaja šentjanževke pomagala pri sproščanju po stresnem dnevu v službi, ko pa gre za resnejše, dolgotrajne čustvene težave, pa moramo pustiti času čas, saj naj bi trajne učinke dosegli šele po parih tednih vsakodnevnega pitja čaja.

Čaj iz šentjanževke:

Dve čajni žlički suhe rastline prelijemo s skodelico vrele vode, po 10-ih minutah odcedimo. Po želji dodamo žličko medu ali limonin sok, sploh, če nismo ljubitelj grenkih zeliščnih čajev.
Ostale koristne lastnosti šentjanževke

Po mnogih raziskavah naj bi šentjanževka pomagala pri številnih zdravstvenih težavah, boleznih in simptomih, kot so nihanja v razpoloženju, shizofrenija, bronhitis in zamašeni sinusi, motnje spanca, težave s prebavili, slaba prekrvavljenost, maček, alkoholizem ter za celjenje ran in modric (obkladki ali mazila).

Opozorila za varno uporabo šentjanževke

Kot vsa zdravila, lahko ima tudi šentjanževka stranske učinke, v kombinaciji z drugimi zdravili pa lahko pride do kontraindikacij. Zato upoštevajte spodnja opozorila o varni uporabi šentjanževke:

– Ena glavnih učinkovin šentjanževke, hipericin, povečuje občutljivost kože na svetlobo, zato se po uživanju čaja šentjanževke nikar preveč ne izpostavljajte soncu. Sončenje se namreč lahko konča z opeklinami ali srbečico! Uporabljajte UV zaščito, kadar se izpostavljate soncu.

– Preveliki odmerki šentjanževke lahko povzročajo stranske učinke, kot so suha usta, zmedenost, omotica, nespečnost in občutljivost na svetlobo.

– Ne uživajte šentjanževke, če ste noseči.

– Če uporabljate nekatera zdravila, kot so antidepresivi, zdravila, ki vplivajo na imunski sistem, kot denimo po presaditvi organov, se zdravite za rakom ali HIV-om, jemljete zdravila proti strjevanju krvi itd., se o uporabi šentjanževke posvetujte z zdravnikom.

WordPress Themes