SEGAJTE PO SEZONSKEM SADJU IN ZELENJAVI

V poletnih dneh je tržnica polna pridelkov, ki jih med letom sicer uživate v obliki marmelad, džemov, suhega sadja, cmokov … Preberite si, zakaj je pomembno, da jih uživate sveže.
Segajte po sezonskem sadju in zelenjavi

Slive

Slive so vsestranski sadež, saj jih lahko jeste tako sveže kot v eni izmed stoterih predelanih oblik, kot so marmelade in džemi, češpljeve pite, cmoki, slivov sok … Vendar naj bo poletje čas, ko jih uživate predvsem sveže, saj je za to kar nekaj razlogov:
– slive imajo nizko kalorično vrednost, so zelo bogate z minerali (fosfor, baker, magnezij) in pomagajo pri absorpciji železa v telo,
– redno uživanje sliv preprečuje razvoj črevesnih parazitov, zato naj bi jih pogosto uživali tudi otroci, novejše raziskave pa kažejo, da slive zavirajo razvoj raka na prsih,
– ena sliva ima toliko antioksidantov kot pest borovnic, zato slive veljajo za vrelec mladosti,
– slive spodbujajo presnovo in prebavo, suhe so odlično pomagalo pri zaprtju – pest suhih sliv namočite čez noč in jih zjutraj pojejte, sok pa popijte, oboje na tešče.

S svežimi slivami nikar ne pretiravajte, saj so naravno odvajalo, ki v prevelikih količinah povzroča prebavne motnje.

Fige

Ta omamno dišeči sredozemski sadež je v sveži obliki dostopen le enkrat na leto. Pa še takrat je pomembno, kdaj so fige pobrane, saj so najslastnejše takrat, ko so že malenkost prezrele in bi rade začele gniti. Ravno zato, ker so hitro pokvarljive, jih je treba porabiti takoj ali jih posušiti, skuhati iz njih marmelado ali džem, kajti fige kljub obdelavi v sebi zadržijo veliko vitaminov in mineralov, ki med zimo pridejo zelo prav.

– Fige imajo ogromno mineralov in vitaminov ter skoraj nič maščob, holesterola ali natrija, so odličen vir aminokislin, antioksidantov in nenasičenih maščobnih kislin.
– Čeprav vsebujejo do 80 odstotkov vode, se njihov sok ne stiska pogosto, njihova skrivnost je vlakninska sestava, ki blagodejno vpliva na zdravje črevesja.
– S figami si pomagate pri preprečevanju utrujenosti, le nekaj svežih sadežev vam bo povrnilo vitalnost, pa tudi s suhimi ne morete zgrešiti, saj so odličen vir sladkorja.

Kumare

Več kot 95 odstotkov kumare predstavlja voda, zato imajo kumare nizko kalorično vrednost, so pa izjemno bogate z minerali, med katerimi izstopata kalij in magnezij. So naravni diuretik, pospešujejo prebavo in spodbujajo izločanje urina, blagodejno vplivajo na ledvice, jetra, mehur …, skratka na vse sečne in prebavne poti. Lajšajo revmatična in artritična obolenja, uravnavajo krvni sladkor, zato jih priporočajo tudi sladkornim bolnikom, sveže stisnjen kumarični sok pa pomaga pri premagovanju poletne vročine! Najbolj zdrave so kumare, če jih uživate sveže, saj tako obdržijo vse svoje zdravilne lastnosti, ki jih med kuhanjem večinoma izgubijo.

Lubenica

Prav tako kot kumare so tudi lubenice sestavljene iz 95 odstotkov vode, zato spadajo med najbolj priljubljene sadeže poletja. Majhen delež vlaknin v njihovi sestavi spodbuja presnovo, da so legendarno odvajalo vode, pa je splošno znano. Lubenice vsebujejo veliko vitamina A in veliko vitamina C, betakarotena … Druga podobnost s kumarami je, da delujejo bazično, zato v telesu vzdržujejo kislinsko-bazično ravnovesje. V lubenicah najdemo tudi likopen, sestavino, ki spodbudno deluje na delovanje srca in preprečuje srčna obolenja. Poleg tega pa 100 gramov lubenice vsebuje le 80 kalorij, zato ni strahu, da bi se pri pretiravanju z lubenico zredili, zagotovo pa boste na četrt ure opravljali malo potrebo.
Preberite še:

*

(Ne)redilne poletne solate

Poletje je čas, ko je raznovrstne zelenjave na vrtu in na tržnici na pretek, zato si ponavadi, predvsem nežnejši spol, takšnih in drugačnih solat privoščimo veliko.
*

Zdravilno laneno seme

Laneno seme je bogat vir maščobnih kislin omega 3, zaradi visoke vsebnosti sluzi in vlaknin pa uspešno uravnava prebavo.

K.G.

WordPress Themes