Sadni sirupi, brezalkoholni koktajli

Najbolje odžeja voda, pravijo mnogi. Spet drugi prisegajo na vodo z ledom in limonado. A tudi s sadnim sirupom, ki ga razredčimo z vodo, ni nič narobe. Sadni sirupi so narejeni iz sadnega soka, sladkorja in potrebnih dodatkov.

Voda sestavlja več kot polovico našega telesa in brez nje telo precej teže zdrži kot brez hrane. V organizem jo dobimo s pijačo, hrano in tudi kot produkt presnovnih procesov zaužite hrane. Dnevno se pri odraslem človeku pri normalnih, prijetnih temperaturah in običajnem telesnem naporu izloči nekaj več kot dva litra vode. V toplem vremenu in pri telesni dejavnosti, tudi težaškem delu, izgubljamo več vode s potenjem, saj se tako telo ohlaja. Nadomeščanje tekočine je zato ključno, sicer začne telo varčevati z vodo; takrat se manj vode izloča s sečem, kar vodi v številne težave.

Priporočila o oskrbi z vodo so različna za vsakega posameznika in so odvisna od našega dela in temperature okolja. Sedemkilogramski dojenček je v normalnih razmerah potrebuje okoli 1,2 litra, več v poletni vročini. Pri dveh letih in povprečni telesni teži dvanajst kilogramov ter normalnih razmerah se potrebe po vodi povečajo na skoraj liter in pol, prvošolček naj bi je vsak dan dobil vsaj dva litra, odrasli pa okrog dva in pol. V poletni vročini se potrebe po tekočini (vodi) še povečajo.

Zato moramo piti. Najbolje odžeja voda, pravijo mnogi. Spet drugi prisegajo na vodo z ledom in limonado. A tudi s sadnim sirupom, ki ga razredčimo z vodo, ni nič narobe. Sadni sirupi so narejeni iz sadnega soka, sladkorja in potrebnih dodatkov.

Domači sadni sirup

Osnovni postopek je preprost. Iz zrelega, očiščenega in zdravega sadja iztisnemo sadni sok, dodamo sladkor, segrejemo in nalijemo v sterilizirane steklenice. Za sadni sirup potrebujemo liter sadnega soka in kilogram sladkorja. Količino sladkorja lahko tudi zmanjšamo, tako dobimo sadni sirup z večjim sadnim deležem.

Sadni sirup pripravimo v posodi ali s sokovnikom. S sočnim sadjem, kot so ribez, višnje in maline, navadno nimamo težav. Ribez vsebuje veliko pektina, zato ribezov sirup pogosto želira, če sadju ne dodamo malo vode. Naložimo ga v višjo posodo, ki jo lahko malo segrejemo, da se laže izloča sok. Nato ga pretlačimo in precedimo skozi gazo ali cedilo. Dobljenemu sadnemu soku dodamo sladkor, ga segrejemo do vretja, natočimo v steklenice in začepimo.

Druga možnost je, da sadje skupaj s sladkorjem med mešanjem zavremo, nato precedimo in še vroče polnimo v steklenice. Ta postopek je nekoliko hitrejši, sirup ima še bolj sadni okus, vendar pa je pri delu potrebna večja previdnost. Precejanje skoraj vrelega sirupa ni mačji kašelj.

Za sadni sirup iz sadja, ki ni dovolj sočno, uporabimo drugačen postopek. Sadje narežemo in potresemo z delom potrebnega sladkorja ter pustimo čez noč, da sladkor spodbudi hitrejše izločanje soka. Nato sadje pretlačimo, zmečkamo, po potrebi še malo segrejemo, precedimo in sok iztisnemo skozi gazo ali cedilo. Dodamo preostali sladkor in zavremo. Po potrebi dodamo malo vode. V vseh omenjenih primerih dobimo motnejši sirup, saj so v njem delci vlaknin iz sadja. Zato pa je prehransko bogatejši, pogosto tudi pristnejšega sadnega okusa. Delcev je več, če uporabimo manj gosto cedilo.

Za pripravo sadnega sirupa lahko uporabimo tudi sokovnik, s katerim sadje skupaj s sladkorjem sočimo s soparo in povišanim pritiskom. S tako pripravljenim sirupom neposredno polnimo sterilne steklenice in zapremo. S tem postopkom, ki je nekoliko daljši, dobimo bister sirup. Sadje je dolgo na povišani temperaturi, zato izgubi veliko hranilnih snovi in pogosto tudi pravi sadni okus. Pri nekaterih vrstah sadja je včasih bolje najprej iztisniti sok, šele nato pa ga skupaj s sladkorjem zavreti in polniti v steklenice. Shranimo jih v temnem in hladnem prostoru.

Priprava sirupov brez kuhanja

Sirupe je mogoče pripraviti tudi brez kuhanja, pri čemer uporabimo razna zelišča ali cvetove. Za takšen sirup zelišče namočimo v prekuhani vodi, precedimo, dodamo sladkor in citronsko kislino, premešamo, da se vse raztopi ter z dobljenim sirupom napolnimo sterilizirane, a ohlajene steklenice. Če pripravljamo sirup brez kuhanja sadja, dodamo na liter soka iz izbranega sadja kilogram sladkorja in 20 gramov citronske kisline v prahu. Dobro premešamo, da se ves sladkor stopi, in sirup natočimo v čiste steklenice. Shranimo jih v temnem in hladnem prostoru. Sirupe, ki jih naredimo brez kuhanja, moramo porabiti prej kot tiste, ki jih skuhamo.

Namesto 20 gramov citronske kisline v prahu je mogoče uporabiti sok šestih do osmih večjih limon.

Brezalkoholni koktajli

Poleg vode, sadnih in zelenjavnih sokov, kompotov, juh, sadja in zelenjave si poleti lahko privoščimo tudi brezalkoholne napitke oz. koktajle. Če nismo strokovnjak, se nam sprva mešanje okusov nemara ne bo povsem posrečilo, a ne izgubimo poguma. Vaja tudi tu dela mojstra. Lepo okrašeni so čudovita popestritev zabave, koristni so za preganjanje otroškega počitniškega dolgočasja, še zlasti če jih ponudimo v pravih kozarcih. Razveselijo nas že med pripravo. Posebno zabavno bo, če jih bomo pripravili v pravem mešalniku oziroma stresalniku za koktajl, z ledenimi kockami, ki zarožljajo, povsem preprosto pa si jih lahko zmešamo kar v kozarcu.

Za brezalkoholne koktajle potrebujemo različne pijače (sadni in zelenjavni sok, sadni sirup, čaj, vodo), sadje, razne okraske, slamice in po želji led. Primerni so razni sadni čaji, obogateni s sadnimi okusi. Uporabiti je mogoče sveže stisnjen ali kupljen sok. Prav tako so odlične mešanice sadnega in zelenjavnega soka, denimo sveži ananas, jabolko in korenček. Če ga želimo malce obogatiti, vanj vmešamo še malo jogurta ali kefirja in tako dobimo hranilen samostojni obrok.

Sirup iz bezgovih jagod

Nabrane zrele bezgove jagode skrbno osmukamo s pecljev. Prebrane in umite jagode pretlačimo, primešamo malo sladkorja, da pospešimo izločanje soka, zmes pokrijemo in pustimo čez noč na hladnem. Naslednji dan vse še enkrat pretlačimo, sok precedimo, dodamo preostali sladkor, premešamo in hitro zavremo. Še vroč sok nalijemo v sterilizirane steklenice in jih takoj zapremo.

Sirup iz bezgovih socvetij

Sestavine:

10 bezgovih socvetij

1 liter vode

1 kg sladkorja

20 g citronske kisline v prahu

1. Vodo segrejemo do vretja in ohladimo.

2. Bezgova socvetja skrbno očistimo morebitnih žuželk in jih namočimo v prekuhani vodi. Pokrijemo.

3. Po 48 urah precedimo, dodamo kilogram sladkorja in mešamo, da se sladkor raztopi. Po potrebi celo malce segrejemo. Na koncu dodamo še citronsko kislino, premešamo in s sirupom napolnimo čiste steklenice.

Različica: Vodo prekuhamo, nato v mlačni vodi raztopimo sladkor. V dobljen sladkorni sirup namočimo socvetja in pustimo 48 ur. Nato precedimo in s sirupom napolnimo steklenice.

Metin sirup

Sestavine:

1-2 pesti svežih metinih listov

1 liter vode

20 g citronske kisline v prahu

900-1000 g sladkorja

1. Vodo segrejemo do vretja in ohladimo. Dodamo citronsko kislino in premešamo.

2. Sveže metine liste umijemo in jih namočimo v prekuhani vodi.

3. Po 48 urah vsebino precedimo, vmešamo sladkor, premešamo in s sirupom napolnimo čiste steklenice.

Breskov koktajl

Sestavine:

2 dl ohlajenega breskovega čaja (1 vrečka)

2 žlici jabolčnega ali malinovega sirupa

0,5-1 dl breskovega gostega soka

koščki breskev

1. Skuhamo čaj z okusom breskve in ga ohladimo. Dodamo sirup, breskov sok in premešamo v mešalniku.

2. V kozarce naložimo koščke breskev in prilijemo sadni napitek.

Različice:

jabolčni sok, čaj z okusom jabolka

grozdni sok, čaj z okusom pomaranče in koščki ananasa

ananasov sok, pomarančni nektar, ribezov nektar in višnjev nektar

bananov nektar, sveže stisnjen sok rdeče pomaranče, pol banane, žlica medu, sok pol limone

Limonov koktajl

Sestavine:

2 dl ohlajenega sadnega čaja z okusom limone (1 vrečka)

2-3 žlici limonovega ali bezgovega sirupa

sok polovice limone

rezine limone za okras

led

1. Skuhamo čaj z okusom limone in ga ohladimo. Dodamo sirup, limonov sok in led. Premešamo.

2. Natočimo v primerne kozarce in okrasimo.

WordPress Themes