SADJE – KAKO GA NAJBOLJE SHRANITI IN OHRANITI SVEŽEGA

Ste prepričani, da pravilno shranjujete sadje?

Kmalu bo na voljo veliko sezonskega sadja iz domačih sadovnjakov ali s trgovinskih polic. Najsi gre za eno ali drugo, potruditi se je treba, da le-to ostane čim dlje sveže. Če ste eden od tistih, ki vsak dan hodijo v trgovino po nekaj kosov različnih sadežev ali pa zavržete tiste, ki so se zmehčali, preberite nasvete, ki vam jih ponujamo v nadaljevanju. Tako si boste lahko prihranili marsikatero pot v trgovino, zavrgli boste manj sadja, tisto, ki bo na vaši mizi, pa bo vedno sveže.

Limone

Če nameravate limone uporabiti v roku enega tedna, jih shranite na sobni temperaturi, najbolje v pleteni oziroma luknjasti košari, saj potrebujejo veliko zraka. Če jih ne nameravate uporabiti kmalu, pa je bolje, da jih shranite v zračni posodi v hladilniku.

Pomaranče

Pomaranče bodo ostale veliko bolj sočne, če jih boste shranjevali na sobni temperaturi. Najbolje, da jih položite kar v pleteno košaro, saj ta omogoča zadostno kroženje zraka okoli sadja.

Prezrele banane

Če banane pustite v šopu, hitreje dozorevajo in kaj kmalu počrnijo.

Ko banane prinesete iz trgovine, nemudoma raztrgajte šop, tako da boste imeli le posamične sadeže. Če jih pustite v šopu, namreč veliko prej dozorevajo in kaj kmalu počrnijo. Shranjujte jih v posodi za sadje, ki omogoča pretok zraka.

Grozdje

Ena izmed največjih napak, ki se dogajajo v gospodinjstvih, je, da grozdje operejo, preden ga spravijo. Voda ima zelo negativen učinek na kožico grozdnih jagod: omogoča hitrejšo rast bakterij in izzove plesen. Zato je najbolje, da neoprano grozdje shranite v hladilniku, pri tem pa ga vzemite iz plastične embalaže.

Kivi

Dokler kivi še dozoreva, je najbolje, da ga shranjujete na sobni temperaturi, nato pa ga položite v hladilnik. Tam bo zdržal teden ali morda celo dva.

Jabolka

Za daljše skladiščenje jabolk le-te položite v kartonsko škatlo in jih shranite v hladilniku. Tako bodo ohranile svežino več kot dva tedna.

WordPress Themes