S petimi preprostimi koraki lahko preprečite raka debelega črevesa

Z nekaj preprostimi spremembami življenjskega stila lahko v večji meri preprečite nevarnega raka debelega črevesa, za katerim vsako leto v Sloveniji umre okoli 350 moških in 300 žensk. Preverite, katerih pet sprememb svetujejo strokovnjaki.

Trebuh

Vsak posameznik lahko močno pripomore k preprečevanju raka na debelem črevesu, če privzame vsaj katero izmed smernic zdravega načina življenja. (Foto: iStockphoto)

Zadnja raziskava nemških strokovnjakov je pokazala, da bi lahko že s petimi spremembami življenjskega stila močno zmanjšali tveganje za razvoj raka debelega črevesa. Petino rakov debelega črevesa pri moških in desetino pri ženskah bi lahko v popolnosti preprečili, če bi ljudje:

– Uspeli ohranjati zdravo telesno težo;
– se znebili maščobe na trebuhu;
– telovadili pogosteje;
– jedli prehrano bogato z vlakninami (sadje, zelenjava, ribe, jogurt, oreščki in semena; manj predelanega in rdečega mesa);
– se izognili nezdravim razvadam, kot so kajenje in prekomerno uživanje alkohola.

Črevesje

V Sloveniji zaradi raka na debelem črevesu vsako leto umre 350 moških in 300 žensk. (Foto: iStockphoto)

Kot je pokazala študija nemškega inštituta Human Nutrition Potsdam, se tveganje zmanjša ob vsakem od teh ukrepov. Večji vpliv pa imajo smernice zdravega načina življenja na moške kot na ženske. Ljudje, ki so se držali dveh priporočenih smernic, so imeli 13 odstotno zmanjšano tveganje za razvoj raka na debelem črevesu, tisti, ki so se držali treh 34 odstotno, tisti, ki so se držali štirih pa 37 odstotno zmanjšano tveganje za razvoj kolorektalnega raka. Vodja raziskave dr. Krasimira Aleksandrova je za britanski Mail Online povedala: ”Naši podatki kažejo, da se z vsako smernico zdravega načina življenja, ki jo privzamete, tveganje za raka na debelem črevesu zmanjša. Ocene naše raziskave kažejo, da bi lahko 22 odstotkov primerov raka pri moških in 11 odstotkov raka pri ženskah popolnoma preprečili, če bi ljudje sledili petim smernicam zdravega načina življenja. Naša raziskava kaže tudi, da je potencial za preprečevanje bolezni večji pri moških kot pri ženskah.

Vsak posameznik tako lahko močno pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj kolorektalnega raka. Študija, ki je analizirala podatke 347 237 moških in žensk iz 10-ih držav Evropske unije, je bila objavljena v medicinski reviji BMC Medicine.

WordPress Themes