REUMA – HR.

Prirodno liječenje biljem

Zobenu slamu sitno izrezati – 40 jedaćih žlica, uzeti smrekovih šišarki – 40 žlica. Sve nasuti u lonac od 10 litara i kuhati dva sata. Zatim izliti sve u kadu za kupanje i do­dati toliko hladne vode da se može kupati. Kupanje traje 20 minuta. Poslije kupanja odmah u krevet da se bolesnik dobro iznoji. Kupanje se ponavlja svaku večer osam dana.
Na tri žlice naribanog jakog hrena nalije se 50 g jake 40% domaće rakije. To se dobro promiješa i obaviju bolna mjesta. Preko zavoja stavi se vrećica vrućeg riječnog pijes­ka. Oblog će ispočetka (oko dva sata) jako peći, ali je uspjeh velik.
Jaka reuma i masnoća u krvi. Tijelo masirati komovom rakijom (lozovačom) u kojoj je rastopljen plavi kamen (gali­ca) i nariban jaki hren. Piti mješavinu čaja. U posudu sta­vimo koprive žare, gospine trave po 30g, stolisnika, metvice paprene po 15 g, koprive mrtve, kima mljevenog, kadulje, kičice po – 8 g, bokvice ženske 75 g, vršike od borovičinih grančica 40 g. Na tu masu naliti litru vode i ostaviti 24 sata da stoji. Nakon toga kuhamo mješavinu 3 sata na vatri tako da se raskuha. Procijedimo, dodamo meda ili kandis-šećera i kuhamo još 40-60 minuta. Sirup mora biti gust. Kad se ohladi, stavimo ga u staklenku i hermetički zatvorimo. Uzi­ma se svako jutro natašte 6 nedjelja po 1-3 kavene žličice.
U običnu litrenu bocu stavi se 250 g terpentina, isto to­liko amonijaka i jedno cijelo jaje. To se dobro promiješa (boca protrese). Time se masiraju bolna mjesta triput dnev­no. Taj lijek kako tvrdi M. J. iz Splita, liječi deformacije (Artritis deformans).
Reumatična bolna mjesta treba oblagati čitavom biljkom poljske steže.
Reumu u zglobovima treba namazati pročišćenim petroleumom i zamotati suhom flanelskom krpom. Ponavljati više puta.
Kod upale zglobova treba piti čaj od kadulje, borovice, breze lista, žare koprive, ljuske od mahuna, ili graha i podbjela (list) u jednakim dijelovima. Sve dobro promiješati i od te mješavine žlicu kuhati 2-3 minute u 200-300 g vode. Pije se triput dnevno po šalicu prije jela.
Cvijet divljeg kestena, cvijet bazge, cvijet lipe, cvijet vr­be, preslice i kora breze u jednakim dijelovima. Sve ostalo kao pod 7.
Na dvije do tri žlice ploda borovice nalije se pola litre dobre komove rakije, zatim se dobro začepi. Stavi se na to­plo mjesto 4 dana. Nakon toga se ocijedi. Tom tekućinom masiramo bolna reumatična mjesta.
Pola litre bijelog zdravog vina ugrije se do 70 stupnjeva i tim vrućim vinom svaku večer pola sata se masiraju bolna mjesta. Nakon toga poveže toplom flanelskom krpom i od­mah ide u topao krevet. Ponavlja se svaku večer do potpu­nog ozdravljenja.
Korisno je kupati se u vodi u kojoj se kuhala zobena slama. Od iste vode stavljati obloge – ali mora biti vruća. U 5 litara vode kuha se 15 minuta 4—5 pregršti usitnjene zobene slame.
Šaku morske soli pržiti u posudi na peći. Kad je dobro spržena, dodati jake domaće komovice, promiješati i time masirati oboljela mjesta.
Uzeti žlicu borovice (zgnječeni plod), preliti sa 2 decili­tra vrele vode i ostaviti 5 minuta. Piti u toku dana po 1 deci­litar.
Oblog od kvasca kruha (kvasac od samog tijesta). Kva­sac se raširi na vunenu krpu, na to se pospe sitno stucane paprike i to prelije maslinovim uljem. Tim oviti bolno mje­sto i ostaviti 12 sati. Ponavljati nekoliko dana.
Piti vruću vodu svakih četvrt sata po 1 čašu. Dok se pije treba biti u krevetu.
Oblog ilovače (dobro umijesiti) oko 5 cm debeo oviti na bolno mjesto i držati ga preko noći.
Oblog tijesta od pšeničnog brašna pomiješan sa toplim octom staviti na bolno mjesto.
Naribati hren na gazu i staviti na bolno mjesto.

Mišićni reumatizam
Jedaća žlica suhog lišća bijelog jasena (Fraxinus excelsior) prelije se sa 200 g ključale vode i ostavi poklopljeno 5-10 minuta da stoji. Nakon toga se ocijedi i pije tri puta dnevno po šalicu.

Zastarjeli reumatizam
Bolesne dijelove tijela treba masirati svako jutro i ve­čer rafiniranom naftom. Otekline kao i bolovi ubrzo će proći.

Sijevanje u tijelu – reuma – podagre – išijas

Dva puta dnevno dobro izmasirati bolna mjesta sa top­lim jestivim lojem, gimnasticirati. Zatim bolna mjesta dobro zaviti toplom flanelskom krpom.
U pola litre maslinovog ulja stavi se 2 jedaće žlice sitno istučene tipse, dobro na peći ugrije i promiješa. Time se masiraju bolna mjesta svako veče. Poslije toga još se istrljaju šakom čiste tipse i zatim se legne u postelju.
Išijas odlično liječi čaj od zobi. Jedaća žlica zobi kuha se u dva decilitra vode 15 minuta. Taj čaj se pije triput dnev­no prije jela. Istovremeno treba stavljati obloge od vruće kuhane zobi u vrećici ili čistoj čarapi. Svaka 4 sata obloge treba mijenjati (da su uvijek vrući).
Išijas liječi vrlo sigurno med koji se pomiješa sa nega-šenim vapnom, podebelo namaže na krpu i privije na bolno mjesto. Svaka 4—5 sati zavoj treba mijenjati.
Reumatične dijelove tijela koji su natekli treba mazati rafiniranom naftom i zaviti u suhu krpu. Taj postupak više puta ponoviti.
Skuhani ili pirjani kupus, još topao, zamotati u mekano platno i onda poviti na bolno mjesto.
1 kg kukuruznog brašna (domaći), 20 dkg naribanog hre­na, 1/2 1 rakije (jake). Sve izmiješati i to stavljati kao oblog na bolno mjesto. Pri tom treba ležati. Kura traje 24 sata.

WordPress Themes