Regratov žele

Proti koncu pomladi se travniki obarvajo rumeno, saj takrat cveti regrat. Cvetovi pa niso samo lepi, temveč uporabni tudi v kuhinji. Iz njih lahko pripravimo odličen žele, ki po okusu ne zaostaja za medom.

Sestavine za 10 oseb

Priprava

Najprej pripravimo kozarce za vlaganje. Kozarce in pokrovčke temeljito operemo in za 15 minut potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 80 stopinj Celzija.

  • Obrane cvetove najprej skrbno očistimo in odstranimo ves mrčes (cvetove po potrebi tudi speremo pod tekočo vodo in dobro osušimo). Nato iz cvetnega koška potrgamo rumene cvetne listke (to lahko storimo tudi tako, da s škarjami odrežemo zeleni del).

  • Cvetne listke stresemo v večji lonec. Prilijemo vodo in lonec pristavimo na kuhalnik. Vsebino na zmerni temperaturi počasi zavremo. Nato znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo še 10 minut. Lonec odstavimo in pustimo, da se vsebina ohladi.

  • Ohlajeno tekočino precedimo skozi zelo gosto sito ali krpo. Dobili bomo približno 3 skodelice precejene tekočine, ki jo vlijemo nazaj v lonec, kjer jo zmešamo z limoninim sokom in želinom. Lonec ponovno pristavimo na kuhalnik in med nenehnim mešanjem kuhamo toliko časa, da vsebina zavre. Nato v lonec stresemo sladkor in med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se sladkor povsem raztopi, vsebina pa ponovno zavre. Pustimo, da vre še 1 minuto, nato pa naredimo želirni preizkus. Nekaj kapljic vročega želeja kanemo na hladen krožnik. Če se strdi, je žele gotov, v nasprotnem primeru kuhamo še nekaj minut.

  • Z vročega želeja s penavko poberemo pene, ki so se naredile med kuhanjem. Vroč žele nato vlijemo v kozarce. Kozarce napolnemo za prst pod robom. Kozarce tesno zapremo,  pokrijemo s preganjeno odejo ter pustimo, da se počasi ohladijo.

WordPress Themes