Recept za pravo slovensko orehovo potico

petek, 23. december 2005 @ 18:33 CET
Uporabnik: Tatjana Malec

Recept za slovensko potico po Mišu Alkalaju (preizkušeno dober recept):

Čas priprave tradicionalnega testa: 30 minut

Sestavine za testo:
– 65 dkg mehke bele moke
– 6 dkg svežega pekovskega kvasa
– 2,5 – 3 dl toplnega mleka
– 10 dkg zmehčanega masla
– 3 jajčni rumenjaki
– 10 dkg sladkorja
– 2 žlici ruma
– naribana limonina lupina
– ščepec soli.

Priprava:

Kvas raztopi v 1 dcl mlačnega mleka, dodaj žlico moke in žličko sladkorja. Kvas naj na toplem vzhaja 10 – 20 minut, dokler se ne naraste na dvakratni volumen.

Rumenjake, sladkor in maslo stepaj, dokler se sladkor ne raztopi in se mešanica ne speni. Ostanek mleka pogrej, dodaj limonino lupinico, rum in sol ter vmešaj rumenjake.

Presejano moko pogrej, dodaj kvas in mleko z rumenjaki ter vmesi testo, ki mora biti gladko in voljno. Mleko z rumenjaki dodaj postopno. Testo moraš mesiti, dokler se ne loči od kuhalnice. Jaz ga mesim z električnim strojčkom. Na pomokani površini ga dobro pregneti, naolji in daj vzhajati v pokrito posodo – narasti mora na dvakratni volumen, kar traja od ene do dve uri.

Testo lahko pripraviš z dosti manj truda, če uporabiš eno od zmesi za potice in krofe, ki ji dodaš na zavojčku predpisano količino kvasa in tekočine. Potica ne bo nič slabša, tradicija gor ali dol.

Medtem ko testo vzhaja, pripraviš nadev orehove potice:

Čas priprave 40 minut.

Potica mora vzhajati 1 do 2 uri.

Čas peke: 1 ura.

Sestavine za nadev

– 60 dkg zmletih orehov

– 2 dcl mleka

– 15 dkg sladkorja

– 3 žlice medu (med ohrani potico dolgo svežo)

– 5 dkg masla

– 6 žlic sladke smetane

– sneg iz treh beljakov

– 6 žlic rozin, namočenih v rumu

– 4 žlice suhih drobtin

– 0,5 žličke zmletega cimeta

– 0,5 žličke zmletih nageljnovih žbic

Priprava: Zavri mleko in popari zmlege orehe; ohladi. Iz beljakov stepi trd sneg. V orehe zamešaj sladkor, med, maslo, rozine, smetano, cimet in nageljnove žbice. Dodaj drobtine, a le toliko, da zmes ne bo preveč tekoča. Previdno vmešaj še sneg.

Pekač ali model za potico namaži z maslom in posuj z drobtinami, še boljše pa je, da daš potico kar na papir za peko.

Na pomokani krpi razvaljaj testo na debelino mezinca. Enakomerno ga premaži z nadevom in zavij. Potico najprej zavij z rokami, tako da testo nekoliko zateguje; zadnjo tretjino zavij tako, da dvigaš prtič. Zvitek previdno položi v modul tako, da bo odprti rob na dnu.

Potico pokrij in pusti vzhajati na toplem, da naraste na dvojni volumen – od 1,5 do 2 uri. Med vzhajanjem potico večkrat prebodi s pletilko, da izpusti ogljikov dioksid, ki se nabira med sloji – sicer bodo v potici prave postojnske jame.

Pečico ogrej na 175 stopinj Celzija.

Preden daš potico v peč, jo še enkrat prebodi. Peci jo 1 uro, ko lepo porjavi, jo prekrij s papirjem, sa se ne bo zažgala.

Pekač odstrani iz pečice in počakaj, da se nekoliko ohladi. Potem potico zvrni na primeren krožnik, jo prelij s topljenim maslom in posuj s sladkorjem v prahu. Potico pokrij pokrij in z rezanjem počakaj, da se popolnoma ohladi.

Na mesto orehov lahko daš zmlete lešnike, mandeljne (oparjene, s slečeno srajčko) ali mešano (po okusu).

DOBER TEK!

WordPress Themes