RECEPT: 100% rastlinski, polnovreden sir za pico – http://www.evkaliptus.si/author/franci/veganski-sir/

Evk_FB_pica s sirom1 (1 of 1)_resize

Še nedolgo nazaj sva napisala objavo o zelenjavni pici brez sira. Pravega sira ne želiva jesti, kupljeni veganski pa se tudi skoraj nikoli ne znajdejo v najinem hladilniku – saj so dobri, ampak ker gre za precej predelano živilo, ne spadajo na polnovreden rastlinski jedilnik. Ampak tole! Domač veganski sir, ki se na pici topi in vleče kot pravi, hkrati pa ne vsebuje nobenih živalskih sestavin in olja? Resno!?

Ne veva, kdo je avtor tega fantastičnega recepta, ampak počutim se dolžnega, da ga deliva. Eva ga je našla tukaj. in si ga dolgo ogledovala – nekako čudno je bilo verjeti, da bi lahko iz majhne pesti indijskih oreščkov, vode in tapiokine moke nastalo kaj podobnega pravemu siru za pico. Če si tudi ti v dvomih (in si ljubitelj dobrih, ampak zdravih pic), ne odlašaj! Tole je ena najboljših pic, kar sem jih je kdajkoli jedel, in to pravi nekdo, ki mu je bil sir vedno najljubši del pice. Trdim, da je s tem sirom izginil kakršenkoli izgovor, da ne bi jedli rastlinsko in polnovredno.

Sestavine za sir, ki zadošča za eno srednje veliko pico:

  • 1/4 skodelice indijskih oreščkov
  • 1 skodelica tople vode
  • 2,5 čajni žlički tapiokine moke
  • 1-2 čajni žlički jedilnega kvasa v kosmičih
  • 3/4 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička limoninega soka

Vse sestavine zmešamo v blenderju, da dobimo gladko tekočo zmes. Prelijemo jo v kozico in med stalnim mešanjem segrevamo na srednjem ognju. Kmalu se bo sirček začel zgoščevati in tvoriti grudice. Mešajte, dokler ne dosežete željene gostote in teksture. Tako pripravljen sir nadevajte prek pice, obložene s paradižnikovo omako in poljubno zelenjavo in/ali sojinimi koščki – še preden pico spečete. Med peko v pečici bo sirček dobil še malo skorjice in se fino zapekel. Aaaa, res je dober!

Objavljeno v: Recepti

WordPress Themes