Razvili prvi krvni test, ki pokaže depresijo pri odraslih

Diagnostika v klinični psihologiji je dobila močno orodje
18. september 2014 – MMC RTV SLO

Raziskovalci čikaške medicinske šole Northwestern Medicine so razvili prvi znanstveno zanesljiv krvni test za odrasle, ki pokaže ali trpijo za hudo obliko depresije.

Poleg razkritja prisotnosti depresije, test lahko napoved tudi, komu bo koristila vedenjska terapija, poroča portal Science Daily. Na ta način bodo terapevti lahko sestavili bolj personalizirane in posledično bolj učinkovite terapije. Poleg tega pa test kot prvi razkriva tudi biološke učinke zdravil in tako nudi vpogled v uspešnost terapije, ki se razkriva na ravni krvi.

Depresijo test zazna prek meritev devetih označevalcev (markerjev) RNK. RNK molekule so tiste, ki skrbijo za izvajanje genetskega zapisa iz DNK-ja. Spremembe označevalcev oz. njihovih ravni tako napovejo, kdo bo dojemljiv za vedenjsko terapijo in pri komu je bila terapija uspešna.

Znanstveniki so si namreč že desetletja prizadevali razviti biološki test za depresijo, saj so trenutne metode za določanje depresivnih stanj zelo subjektivne in temeljijo na dokaj splošnih simptomih kot so slabo razpoloženje, utrujenost, izguba apetita in podobno, ki pa so lahko indikatorji številnih psiholoških ali fizičnih težav. Prav tako je diagnostika močno odvisna od pacientove sposobnosti opisovanja svojih simptomov in zdravnikove sposobnosti njihove interpretacije.

“S tem smo diagnostiko duševnega zdravja pripeljali v 21. stoletje,” je povedala profesorica psihiatrije na Northwestern Medicine Eva Redei, kije test tudi razvila. “Zdravljenje duševnih bolezni je bilo do sedaj tam, kjer je bila medicina pred 100 leti, ko so zdravniki postavljali diagnoze na podlagi simptomov,” pa je dodal David Mohr, ki je test pomagal razviti.

WordPress Themes