Razpršilo za oblikovanje las izdelajte sami

Ženske si kar ne moremo predstavljati življenja brez razpršila, s katerim ukrotimo in oblikujemo pričeske. Sprej za lase pa žal vsebuje številne zdravju in okolju nevarne kemikalije, zato si preberite recept, kako ga naredite kar sami.

Razpršila za lase niso škodljiva le za vaše zdravje in okolje, temveč so tudi zelo drag lepotni izdelek, ki vsebuje nevarne aerosole in številne druge strupene snovi. Zaradi tega jih prenehajte kupovati in se raje naučite, kako razpršilo v nekaj preprostih korakih izdelate kar sami – iz sestavin, ki jih imate na razpolago v svojem domu.

Razpršilo za oblikovanje las

1. način za pripravo

Ne boste verjeli, a glavni komponenti spreja sta običajno voda in sladkor, ki ju doma nedvomno že imate. Če boste pripravili pravo kombinacijo sladkorja in vode, mešanici pa po želji dodali še nekaj drugih sestavin, vam ne bo nikoli več treba kupiti razpršil za oblikovanje las.

Za pripravo boste potrebovali:

 • 4 čajne žličke sladkorja
 • 1 skodelico vroče destilirane vode
 • 3 do 5 kapljic eteričnega olja po vašem okusu (bolje rečeno vonju)
 • posodo z razpršilom
 • 1 žlico vodke (neobvezno, uporabite jo, če želite podaljšati rok uporabe doma izdelanega spreja, saj deluje po podobnem principu kot konzervans).

Za začetek segrejte vodo v ponvi skoraj do vretja (malo preden začne voda vreti, ponev odstavite). V vroči vodi zatem s temeljitim mešanjem raztopite 4 žlice sladkorja, po želji dodajte vodko in vse skupaj pustite stati, dokler se ne ohladi. Na koncu dodajte mešanici še par kapljic izbranega eteričnega olja in vse skupaj prelijte v posodo z razpršilom.

2. način priprave

V primeru, da želite namesto sladkorja in vode preizkusiti še kakšen drug recept za izdelavo spreja, smo vam pripravili dva nasveta, kako pripraviti razpršilo za normalne in mastne lase ter razpršilo za suhe lase.

Potrebovali boste:

 • 1,5 skodelice vode
 • sok ene cele stisnjene pomaranče (najbolj primeren, če imate suhe lase) ali limone (če imate normalne do mastne lase)
 • 2 čajni žlički lanenega semena
 • 2 žlici gela aloe vere
 • posodo z razpršilom
 • 1 žlico vodke.

Najprej stisnite sok iz ene cele pomaranče (za suhe lase) ali limone (za mastne lase) v ponev, nato pa soku dodajte 1,5 skodelice vode. Vse skupaj na štedilniku zavrite, potem pa zmanjšajte moč ognja na minimum. Zmesi dodajte laneno seme in vse skupaj počasi kuhajte še 15 minut. Ko končate, bi morala biti tekočina rahlo lepljiva in podobna gelu. Če se vam zdi, da je lak preveč lepljiv, ga razredčite z nekaj vode, na koncu pa lahko za daljši rok uporabe dolijete še žlico vodke. Vse skupaj prelijte v posodo z razpršilom, dodajte 2 žlici gela aloe vera in sprej je že pripravljen za uporabo. Shranjujte ga v hladilniku.

WordPress Themes