Razmnoževanje vrtnic – hrvaško

Da proleće dočekate u bašti punoj novih izdanaka ruža, savetujemo da orezivanje počnete što pre. Za reznice se biraju dobro razvijeni izbojci srednje debljine i dužine od 15 do 20 santimetara.

Reznice ruža za razmnožavanje mogu se uzeti od sredine jula do oktobra. Za reznice se biraju dobro razvijeni izbojci srednje debljine i dužine, a koriste se samo delovi iz sredine izbojaka.

Donji deo reznice seče se pod kosim uglom od 45 stepeni, a gornji horizontalno iznad okca. Sa reznice uklonite donji par listova. U saksiju sa zemljom za ruže ili u bašti napravite udubljenje i do pola zabodite reznicu u zemlju.

Posudu sa reznicom treba držati na mestu koje nije izloženo jakom suncu. Svaku reznicu poklopite plastičnom flašom na kojoj je odsečeno dno. Tokom vrelih dana povremeno sklonite zatvarač boce.
Ako je zemlja počela da se suši, otvorite gornji deo flaše i zalijte. Posle 4 do 6 nedelja reznica će se ožiliti. Reznice redovno zalivajte da zemlja bude umereno vlažna. Ako se na mladoj biljci formiraju pupoljci, obavezno ih uklonite, da bi mlada ruža spremno dočekala zimu.

WordPress Themes