Rakotvorna molekula Neu5Gc


Strokovnjake je zanimalo, zakaj so ljudje, ki jedo rdeče meso, bolj podvrženi nekaterim vrstam raka, kot tisti, ki jedo perutnino.

Za karcinogenost, ki jo pripisujemo rdečemu mesu, je morda kriv poseben sladkor. Gre za molekulo Neu5Gc, ki jo najdemo v govedini, svinjini in jagnjetini. Tako so zaključili strokovnjaki iz Univerze v Kaliforniji.

Prepozna jo kot tujek

Že v preteklih študijah so ugotovili, da se molekula Neu5Gc lahko absorbira v človeškem tkivu. Ker je rdeče meso bogato z omenjeno molekulo, so strokovnjaki predvidevali, da bi bilo lahko prav rdeče meso potencialno karcinogeno. Telo namreč molekulo prepoznava kot tujek in ob njenem vnosu začne proizvajati protitelesa za obrambo pred molekulo. Tako so znanstveniki začeli dodajati molekulo miškam in ugotovili, da so imele za petkrat več možnosti za nastanek tumorjev.

“Do sedaj smo imeli le neposredne povezave med rakom in Neu5Gc. Zdaj smo povezavo prvič neposredno dokazali, kaj se z molekulo dogaja v človeškem telesu in kako krmljenje s tem sladkorjem vpliva na večje število tumorjev pri miših,” pravi vodja raziskave Ajit Varki. Prepričan je, da bi molekulo lahko povezali tudi z nekaterimi drugimi boleznimi, denimo z arteriosklerozo in sladkorno tipa 2.

Vir: zurnal24.si

WordPress Themes