Å E NEKAJ O RAKITOVCU

Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides) je drevo iz družine oljčičevk. Je dvodomna rastlina, kar pomeni, da se plodovi razvijejo samo na ženski rastlini, za kar je potrebno imeti tudi moško rastlino. Na nekem vrtičkarskem portalu sem prebrala nasvet, da če imamo pet ženskih rastlin, potrebujemo eno moško, če želimo imeti plodove. Rastline oprašuje veter.

Navadni rakitovec (ima nekaj podvrsti) je razširjen od Evrope do Azije (prvotna rastlina izvira iz Nepala), lahko pa ga posadimo tudi kot okrasno rastlino. Nekateri sicer odsvetujejo navadni rakitovec v vrtovih, ker ima močno razvejan koreninski sistem in lahko kmalu izpodrine sosednje rastline.

Plodovi rakitovca zorijo od začetka avgusta do začetka decembra in vsebujejo ogromno zdravilnih učinkovin. Plodovi so izredno bogati z vitaminom C (vsebujejo ga lahko od 200 do 900 mg na 100g, odvisno od podvrste; povprečno pa 650 mg na 100g), kar je nekajkrat več kot ga je v limonah ali pomarančah. Menda so do sedaj samo v šipku našli več vitamina C. Poleg vitamina C so plodovi rakitovca bogati tudi z eteričnimi olji, več vrstami vitamina B (vsebujejo tudi vitamin B12, ki je v rastlinah redek), vitamin E, provitamin A, grenčine, aminokisline, kvercetin. Plodovi so tudi odličen antioksidant. Zaradi tega se rakitovec uporablja v medicinske namene: krepi imunski sistem, pospešuje krvni obtok, vzpodbuja tek. Pomembno pri rakitovcu pa je tudi to, da ne vsebuje strupenih snovi.

Kozmetična industrija pa uporablja semena rakitovca in sicer za izdelovanje krem.

Rakitovec se uporablja tudi v kulinariki, predvsem za sokove, marmelade, v Indiji pa tudi za čaj. Pozimi pa so plodovi pomembna hrana za ptice.

Ker je plodove težko obirati (trnje) in ker prvi plodovi dozorijo šele po šestih do osmih letih, je rakitovec na žalost zelo draga surovina.
Å e majhno opozorilo za konec. Na nekaterih spletnih straneh piše, da sta navadni rakitovec in volčja češnja ista rastlina. To nikakor ne drži, volčja češnja je izredno strupena rastlina in nima z rakitovcem nobene veze. Do te zmede je prišlo menda zaradi napake v prevodu.

WordPress Themes