PRISLUHNIMO OBČUTKOM V TREBUHU

Trebuh je središče našega telesa, prebave in najglobljih občutkov – je kot naša zlata sredina. ‘Trebušni možgani’ res obstajajo. Pravzaprav smo že dlje slutili, da je središče občutkov v središču telesa. Tam, kjer nam od razburjenja prhutajo metuljčki in kjer jeza pokvari razpoloženje.

Znanstveniki so nedavno dokazali, da pri tem ne gre za golo reklo. V trebuhu je namreč drugi poveljniški center, ki pogosto odloča še bolj kompetentno kot naši možgani.

Ta živčni sistem, ki ga sestavlja približno 100 milijonov živčnih celic, je strukturiran podobno kot možgani. Lahko si ga predstavljate kot nogavico, ki nežno obdaja požiralnik, želodec in črevesje. Ti ‘trebušni možgani’ spretno in ciljno upravljajo mnoge čustvene procese. Odločitve, ki jih sprejmemo na podlagi občutka iz trebuha, so pogosto pametnejše kot tiste, ki prihajajo iz glave.

Naj mirno odloča vaš trebuh

Kadar smo pod stresom, bi morali veliko bolj poslušati svoje notranje občutke, na primer ‘trebušne možgane’. Zaženete jih lahko kadarkoli, in sicer tako, da se malce sprostite, si predstavljate, da je določitev že sprejeta, in se nato vprašate: Kakšen je občutek? Lepo toplo in prijetno? Če je tako, je vse v redu. Trebuh nekaj mrmra? Previdno! Vse skupaj raje še enkrat premislite.

Pravilno dihanje in gibanje za moč

Zaradi premalo gibanja boste lenobni in mlahavi kot vaš trebuh. Z nekaj več aktivnosti čez dan – denimo s sprehodom po kosilu, nekaj jutranjimi vajami za trebuh ali pa s kolesarjenjem v postelji – boste naredili veliko za močne mišice, dobro prebavo in boljšo držo. Uprite se t. i. ‘obratnem dihanju’, ki ima gotovo veliko opraviti z lepotnim idealom ploskega in ravnega trebuha.

Pri vdihu se trebuh povleče navznoter, prsi ven, ob izdihu pa se trebuh sprosti, prsi pa spet pogreznejo. Tako človek ne more globoko dihati. Pravilno, zdravo dihanje s trebuhom poteka ravno obratno: ob vdihu se trebuh izboči in se napolni z zrakom, ob izdihu pa se pogrezne. Poskusite. Ta tehnika dihanja je bistveno bolj osvobajajoča in sproščujoča.

S trebušnim plesom odpravite stres

“Ženska brez trebuha je kot nebo brez zvezd. ” Bolj poetično, kot s tem arabskim pregovorom, skoraj ne bi mogli opisati čutnosti trebuha. In da nas obdari z občutki sreče, dokazuje ravno trebušni ples, brez katerega že več tisoč let ne mine nobeno praznovanje na Orientu. Ženske plešejo druga za drugo, moški pa so izločeni.

Tudi zahodni svet je počasi spoznal pozitivne lastnosti trebušnega plesa – med drugim izboljšuje gibljivost in držo, krepi in sprošča medenične mišice pa tudi ravne in poševne trebušne mišice. Kontinuirani gibi krepijo medenično dno, pomagajo pri težavah z mehurjem in poleg tega blažijo menstrualne težave.

Nežna masaža sprošča

Trebuh boste najlažje razgibali, če si boste privoščili masažo. Ta bo poskrbela za bolj mehak in vitek trebuh ter spodbudila prebavo. Poleg tega boste bolj mirni in sproščeni. Trebuh zato vsak dan približno 10 minut leže masirajte. S povsem lahkimi, nežnimi in krožnimi gibi pomikajte kožo prek črevesja – malo z eno, malo z obema rokama, pod popkom, nad popkom, v smeri urinega kazalca in obratno.

Kaj pomaga proti napihnjenemu trebuhu

Vsako hrano vedno temeljito prežvečite, tudi in zlasti takrat, kadar ste pod stresom. Stročnice bodo lažje prebavljive, če jih boste pred kuhanjem čez noč namočili v vodi. Kumina, koriander in janež poskrbijo za lažjo prebavo jedi, kot je na primer zelje. Raje se izogibajte svežemu pecivu. Čebulo vedno stekleno popražite. Voda in čaj napenjata manj kot limonada in mineralna voda.

WordPress Themes