Presna gibanica

Prekmurska, presna, prekrasna, skoraj tudi predobra… Predstavlja zdravju prijaznejšo verzijo znamenite slovenske sladice – poleg tega, da je lažje prebavljiva, tudi njena priprava ni tako zamudna.

Za spodnjo plast potrebujemo:

Priprava:

Mandlje in orehe drobno zmeljemo v multipraktiku in dodajamo datlje, da se testo sprime. Lažje bo šlo, če dodamo še žličko vode. Maso prihranimo za kasneje.

Teaser

Za makovo plast potrebujemo:

  • 150 g maka
  • 50 g namočenih datljev
  • 3 žlice limoninega soka

Priprava:

Mak zmeljemo v multipraktiku ali mešalniku (blenderju ), nato dodamo namočene datlje in limonin sok, da dobimo gosto zmes. Postavimo na stran.

Za orehovo plast potrebujemo:

  • 200 g orehov
  • 100 g namočenih datljev

Priprava:

Orehe drobno zmeljemo v multipraktiku ali mešalniku (blenderju), nato dodamo namočene datlje in zmešamo v homogeno mazljivo zmes (po potrebi dodajamo vodo). Postavimo na stran.

Za skutino plast potrebujemo:

  • 200 g indijskih oreščkov ali makadamije
  • 5 žlic limoninega soka
  • ščep soli

Priprava:

Oreščke namočimo za nekaj ur, nato jih odcejene dobro zmeljemo v multipraktiku ali blenderju skupaj z limoninim sokom in ščepcem soli. Postavimo na stran.

Za jabolčno plast potrebujemo:

  • 4 večja jabolka
  • žlica limoninega soka

Priprava:

Jabolka naribamo(lupljenje ni potrebno). Dodamo limonin sok, da ne porjavijo in z rokami iz njih iztisnemo sok. Naribana jabolka postavimo na stran.

Končna priprava:

Gibanico lahko pripravimo kar z rokami, ali pa plasti nadevamo v poljuben pekač. V zadnjem primeru ga obložimo s plastično folijo, da bomo sladico lažje dobili ven.

Najprej pripravimo spodnjo plast tako, da maso s prsti razgrnemo v kvadrat debeline približno pol centimetra.

Nato nadevamo plasti – bodimo pozorni, da najprej porabimo le polovico od vsakega nadeva! Začnemo s polovico makove plasti, nato sledi polovica skutine plasti, polovica orehove plasti in polovica naribanih jabolk. Postopek se še enkrat ponovi (brez spodnje plasti), zaključimo z jabolki.

Gibanica je najboljša, če jo nekaj časa pustimo, da se okusi prepojijo, odlična pa je tudi takoj. Ker je zelo nasitna, jo narežemo na manjše koščke, kot smo morda vajeni. Pa dober tek!

Za vas kuha: Vida Žontar

Preberite tudi:

Kostanjev mousse s kakijevo kremo

Odlična sladica , ki prav vsakomur pričara sladkobne užitke. Za kostanjevo kremo potrebujemo: 500 g kostanja 40 g mandljev 20 g lešnikov 50 g kokosovih ostružkov 2 …

Topla čokoladno jabolčna torta

Ta to sladico ni bojazni, da bi se kadarkoli ohladila, saj je preveč okusna. Potrebujemo: 6-8 večjih jabolk (Idared) 1 skodelico (300 ml) pšeničnega zdroba …

Zelena skrivnost

Zelena krema nas popelje v skrivnostna občutja in daljna sanjska potovanja, ki so sladka, kljub temu, da sladica ne vsebuje niti grama sladkorja!

Pozitivne vibracije

Pred časom sem prebrala zanimiv članek neke vzgojiteljice o tem, zakaj otroci zbolijo. Pravi, da je vse, kar se manifestira na fizični ravni posledica energijskega neravnovesja. …

Mini orehove pite s čokoladno-orehovim prelivom in marcipanom

Recept je povsem preprost, pite pa božanske. Recept zadošča za eno pito premera 25 cm (navaden pekač za pito) ali za šest majhnih pit (premer modelčka: 10 cm) , kakršne …

WordPress Themes