Presenečeni boste, kaj vse zmore mikrovalovna pečica

Dandanes se že skoraj v vsakem gospodinjstvu nahaja mikrovalovna pečica, gospodinjski pripomoček, ki je v sedemdesetih osvojil svet. V osnovi se sicer uporablja za pripravo (kuhanje) in segrevanje hrane ter pijače, mi pa vam ponujamo še nekaj trikov, nad katerimi boste navdušeni.

Dezinficirajte gobico ali desko za rezanje

Gobico za pomivanje posode je resa potrebno vsake toliko zamenjati, ker pač odsluži svoje, začne razpadati, vanjo pa se zažrejo tudi bakterije in neprijeten vonj. A včasih, ko je gobica še relativno nova, a kljub temu zaudarja, jo namočite v vodo, kateri ste dodali bel kis ali limonin sok, posodico pa postavie v mikrovalovno ter prižgite samo za minuto. Na rezultatom boste presenečeni. Prav tako lahko na podoben način dezinficirate desko za rezanje, ki tudi velja za pravo leglo bakterij. Dobro jo operite, podrgnite po njej s polovico limone ter jo grejte v mikrovalovni pečici eno minuto.

Zmehčajte med

Zagotovo se vam je že zgodilo, da se vam je med strdil in ste ga le stežka namazali na kruh ali pač kamor ste želeli. Nekateri kozarec z medom za nekaj minut postavijo na topel radiator, brez predsodkov pa ga lahko za 30 sekund pri srednji jakosti grejete v mikrovalovni pečici.

Segrejte pico

Pica je sicer najboljša še čisto sveža in dišeča naravnost iz pečice ali še bolje – iz krušne peči, a tudi če je malce postana, je še vedno čisto okusna. Se pa lahko zgodi, da testo postane gumijasto, če pico segrejete v mikrovalovni, zato poskusite z naslednjim trikom: zraven pice v mikrovalovno postavite steklen kozarec z malce vode in segrejte kot ponavadi. Razlika bo očitna!

Pospešite namakanje fižola

Mnogi mislijo, da se fižol in ostale stročnice namaka zato, da se lažje skuhajo, kar delno sicer drži, v največji meri pa jih namakamo zato, ker vsebujejo kup anti-hranil, ki lahko po zaužitju v prebavilih naredijo kažin, h kateremu spada tudi napihovanje, če pa 24 ur stojijo v vodi, se negativnim posledicam skoraj zagotovo lahko izognemo. V kolikor se vam mudi in bi želeli pospešiti proces namakanja, dajte fižol v posodo, dodajte žlico sode bikarbone in prelijte z vodo. Grejte pri najvišji temperaturi v mikrovalovni pečici 10 minut, vzemite posodo iz pečice ter pustite stati še okoli 40 minut.

Želite več soka iz citrusov?

Limone in limete, ki jih hranimo v hladilniku, je težje ožeti kot tiste, ki jih imamo na sobni temperturi, zato iz njih pač priteče manj soka. Da bi maksimalno izkoristili njihov sok, jih pred ožemanjem 20 sekund grejte v mikrovalovni pečici.

Naredite domače kokice

Kokice, ki so pakirane za pripravo v mikrovalovni pečici, so sicer okusne, a če jih pripravimo samo, so še veliko okusnejše. V veliko posodo natresite polovico skodelice zrn, dodajte žlico olivnega olja in pri visoki temperaturi ’pečite’ od tri do pet minut.

Da se testo čim prej dvigne

Testo, ki smo mu dodali kvas, ponavadi potrebuje dobro uro, da vzhaja oziroma se dvigne, s pomočjo mikrovalovne pečice pa lahko ta proces skrajšamo na 15 minut. V plastično posodo položimo testo in jo zapremo s plastičnim pokrovom. V kot mikrovalovne postavite kozarec vode, posoda s testom pa naj bo na sredini. Na najmanjši mogoči temperaturi grejte tri minute, nato pečico izključite in pustite testo v še pokriti posodi za šest minut, nakar ponovno grejte tri minute in ko pečico spet izključite, pustite stati šest minut. Presenečeni boste nad rezultatom.

WordPress Themes