Pravila života u prirodnoj ravnoteži

Prvi korak vraćanja ritmu prirode jeste stvaranje rutine i discipline. Upravo je redovnost jedan od najboljih alata za sticanje dobrih navika…

pravila_zivota_u_prirodnoj_ravnotezi_1

Organizacija, Pravila ili, bolje rečeno, saveti za život u skladu s dnevnim ritmovima (dinacharya) i ritmovima godišnjih doba (ritucharya) mogu brzo da nas izvedu na put željenog uravnoteženog, zdravog i sretnog života. Prvi korak u vraćanju ritmu prirode jeste stvaranje rutine i discipline. Upravo je redovnost, prema ajurvedi, jedan od najboljih alata za sticanje dobrih navika. Ajurvedska dinacharya (dnevna rutina) idealan je raspored koji uzima u obzir prirodni ciklus. Neophodan je za postizanje konkretnih promena u telu i umu, a time i ravnoteže. Krajnji ishod su zdravlje, sreća, amopouzdanje i smirenost. Uvek imajte na umu kako ajurveda poštuje činjenicu da smo svi različiti. Ne prisiljavajte sebe na raspored i obaveze koje vam ne odgovaraju. Neka promene budu postepene jer su tako prirodnije i veća je verovatnoća da ćete ih se pridržavati.

Prema ajurvedi, ceo svemir (a time i naše telo) sagrađen je od pet elemenata – vatre, vazduha, etera, zemlje i vode. Njihovom kombinacijom u prirodi i našem telu stvaraju se doše (konstitucije) – vata, pitta i kapha – svojevrsne energije koje vladaju životom u svemiru. Vata je brza, stimulišuća i stvarajuća; pitta zagrejavajuća, umerena i probavljujuća, a kapha hladna, vlažna i usporena.

Doše su blisko povezane s dnevnim ciklusom. Svaka je najaktivnija u određeno doba dana ili noći, a energija povezana s tom došom utiče i na nas – naše raspoloženje, nivo motivacije, kreativnost i probavu. Dnevnom rutinom možemo uspostaviti ravnotežu među došama te tako biti zdravi i srećni. Svakog dana događaju se dve faze promena – od izlaska (okvirno 6 sati) do zalaska sunca (okvirno 18 sati) te od zalaska do izlaska sunca. Svaka faza sadrži tri četvoročasovna razdoblja kojima dominiraju vata, pitta i kapha energije, baš kao i u našem telu. Naglasak je na jutarnjim satima, jer se tada stvara atmosfera celog dana.

WordPress Themes