PRAVA PREHRANA ZAVIRA ALZHEIMERJEVO BOLEZEN

Zdrava prehrana lahko zaščiti možgane pred staranjem, slaba pa ima seveda nasprotni učinek.
Starostniki z visokimi vrednostmi vitaminov in maščobnih kislin omega 3 imajo nižjo stopnjo degradacije možganov in boljši razum. Å kodljive maščobe v hitri prehrani so izraziteje prisotne pri pomanjšanih in slabše delujočih možganih, ki so značilni za bolnike z alzheimerjevo boleznijo. Zdrava prehrana je torej učinkovita tudi v zaviranju napredovanja demence.

Na našem jedilniku mora biti veliko sadja in zelenjave, ne smemo kaditi, redno moramo biti telesno dejavni in pozorno spremljati nivo holesterola v krvi. Preiskava v ZDA je obravnavala 104 prostovoljce s povprečno starostjo 87 let, ki so imeli znane dejavnike tveganja, da zbolijo za alzheimerjevo boleznijo. Tisti, ki so imeli v telesu več vitaminov B, C, D in E, so se bolje odrezali na testu miselnih sposobnosti.

Visoko so se uvrstili tudi tisti z višjo vsebnostjo maščobnih kislin omega 3, najslabše pa so se odrezali tisti z veliko vsebnostjo nezdravih maščob. Gre za maščobe, ki jih zaužijemo s hitro pripravljeno hrano, sladkarijami in ocvrtimi stvarmi. Nato so 42 prostovoljcem skenirali možgane in ugotovili, da imajo tisti, ki se zdravo prehranjujejo, večje. Avtor preiskave Gene Bowman iz Oregona je pojasnil: »Te izsledke je treba še potrditi, vendar je vznemirljivo spoznanje, da lahko ljudje potencialno ustavimo propadanje možganov z ustrezno prilagoditvijo prehrane.«

WordPress Themes