Poskrbi za zdravo in okusno zelenjavo z domačega vrta

Že v marcu je vreme postreglo z mnogimi lepimi dnevi in tudi aprila lahko uživaš v pravi pomladi. Toplo vreme je na plan pripeljalo vse vrtičkarje, ki se lotevajo prvih opravil na vrtu. Gotovo se strinjaš, da je zelenjava z domačega vrta najokusnejša in precej bolj zdrava, saj vanjo vložiš svoj trud, znanje in prosti čas. Za še boljši pridelek pa je vrt potrebno ustrezno pognojiti, pripraviti prava semena in se znebiti morebitnih škodljivcev.

Zelenjava za rast potrebuje veliko hranilnih snovi, zato je prst potrebno oskrbeti z organskimi in mineralnimi snovmi, s čimer uravnaš delež rudninskih delcev. Za zdravje zemlje je pomemben predvsem humus, organska sestavina prsti z razpadajočimi rastlinskimi in živalskimi delci. Tla lahko obogatiš s sodobnimi organskimi gnojili z dodatki mineralnih mešanic ali hlevskim gnojem, uporabiš pa lahko tudi kompost z domačega vrta.

Različne vrste zelenjave potrebujejo različne hranilne snovi, zato je zelo pomembno kolobarjenje, ki pomeni, da rastlin nikoli ne sadiš na isto mesto kot prejšnje leto. Vsaka vrtnina ima določene specifične zahteve in treba si je zapomniti, da nekatera semena za kalitev potrebujejo svetlobo, druga pa kalijo pod debelim nanosom zemlje ali pod črno folijo. Drobna semena le rahlo pokrij s prstjo, večja pa nad seboj zahtevajo obilnejšo količino prsti.

Kljub trudu vrt pogosto napadejo razni škodljivci, določena sredstva za odganjanje le-teh pa vsebujejo strupene primesi. Proti škodljivim nadlogam raje pripravi lastno škropivo iz čebulnih ostankov. Preprosto shranjuj čebulne olupke v hladilniku, nato pa jih nekaj dni namakaj v topli vodi. S čebulno vodo nato poprši listne uši, pajke in drugo golazen.

Proti beli in črni plesni se odlično znajde neposneto mleko, proti kaparju (ščitasti uši) pa se lahko uspešno boriš z oljnim škropivom iz rastlinskega olja in nerazredčenega tekočega mila. V kolikor potrebuješ naraven univerzalni pesticid, v mešalnik stresi 3 ostre zelene paprike in 2-3 stroke česna. Zmleti sestavini daj v pršilno plastenko, dodaj ¾ čajne žličke tekočega mila in 3 skodelice vode. Po 24 urah poškropi napadene rastline in tako odpravi nadležne škodljivce.

WordPress Themes