POPROVA META

Ob poprovi meti se na vrtu dobro počuti skoraj vsa zelenjava, poleg tega pa so njeni listi tudi izjemno zdravilni.

Pluton, grški bog mrtvih, naj bi se zaljubil v nimfo, katero je njegova žena Persefona za kazen spremenila v nizko rastlino, ki jo lahko vsak potepta. Tudi sam Pluton je ni več mogel spremeniti nazaj v človeško obliko, podaril ji je lahko le aromo, s katero popolnoma prevzame vsakogar, ki se dotakne njenih listov …

Paše ji polsenca

Rastlina, ki je vredna celo božje pozornosti, raste tudi na slovenskih vrtovih, saj je izjemno nezahtevna za gojenje. Vzgajati jo je mogoče v koritih na balkonih in terasah in tudi v lončku na kuhinjski polici bo lepo uspevala. Na vrtu se bo najbolje počutila v polsenci, v vlažnih humusnih tleh. Razmnožuje se z živicami, zato se lahko zelo razraste in začne prikrivati gredice, njene korenine pa lahko poškodujejo celo tlakovec, v bližini katerega se razraščajo.

Je zelo priljubljena prekrivna rastlina na okrasnih gredicah, povečini pa jo najdemo ob obrobnih gredicah na vrtu, iz katerega s svojo močno aromo odganja mravlje. Njen vonj prežene tudi bolhače, ki najraje napadejo naše kapusnice, odganja uši, kapusovo muho in druge škodljive muhe.

Poprova meta

Meta je križanec iz družine ustnatic. Pri nas sta najbolj priljubljeni poprova in mačja meta.

Dobre sosede

Dobro se razume s paradižnikom, krompirjem, brokolijem, papriko, cvetačo, kolerabico, solato in z zeljem. Tisti, ki imate lično urejene vrtove in natančno odmerjene grede, pa meto raje posadite v večje lončke, da se ne bo preveč razrasla.

Ob meti se dobro počuti zelenjava na vrtu, prijetno in pomirjujočo aromo daje vrtnarjem, ki ga obdelujejo, poleg tega pa so njeni listi tudi izjemno zdravilni.

Metin čaj

Po priljubljenosti se z meto lahko kosa le še kamilica.

Osvežilna in blagodejna za želodec

Marsikdo verjame, da je mogoče z masažo nekaj kapljic metinega eteričnega olja učinkovito pregnati glavobol.

Meta ima izjemno dolgo tradicijo uporabe v ljudski medicini, nekateri podatki govorijo celo o arheoloških najdbah, ki potrjujejo, da so meto kot zdravilo uporabljali že pred 10 000 leti. V vsem tem času pa še vedno niso znani vsi izmed njenih blagodejnih učinkov na zdravje.

Že dolgo pa je znano, da so pripravki iz mete zelo koristni pri blaženju želodčnih težav, blagodejno vplivajo na živčne končiče in delujejo protibolečinsko. Zelo široko uporabnost ima v kozmetiki, saj na naši koži spodbuja prijeten občutek hladu.

Ker spodbuja potenje, je metin čaj najbolj priljubljena pijača v deželah z zelo vročim podnebjem.

WordPress Themes