POMARANČNA LUPINA NI LE ODPADEK

Večina ljudi olupke od pomaranče avtomatsko vrže v smeti. Če tudi vi sodite medjne, boste po tem, ko boste izvedeli, za kaj vse jih lahko koristno uporabite, dvakrat premislili, preden jih boste vrgli v smeti. Pa poglejmo!

Pomarančni olupek

Za pečico

Tudi če ste še tako temeljito očistili pečico, se lahko zgodi, da se iz nje širi neprijeten vonj, tega pa se lahko rešite tako, da v pekač položite pomarančne olupke, pečico prižgite na 180 stopinj ter ’pečite’ pol ure. Ne samo, da bo prijetno dišala sama pečica, vonj se bo razširil po celi kuhinji.
Pomaranče

Za ’smrdljive’ čevlje

Skoraj jih ni čevljev, ki bi vedno po uporabi lepo dišali. Sploh tisti, ki jih uporabljamo za športne aktivnosti, znajo še kako smrdeti in tudi tu vam bo na pomoč ’priskočil’ pomarančni olupek. Položite ga v čevlje ter pustite stati čez noč. Olupek bo vpil vlago ter za sabo pustil svež, prijeten vonj.

Za hladilnik

Oh ja, le kdo se še ni srečal z neprijetnim vonjem, ki se je širil iz hladilnika bodisi zaradi pokvarjene hrane bodisi zaradi živil, ki imajo izjemno močan vonj?! Neprijetnih vonjav se rešite tako, da olupek od pomaranče posolite in ga položite čim globlje v hladilnik. Pustite ga tam toliko časa, dokler ne postane popolnoma premočen, nato ga po potrebi zamenjajte.

Za kuhanje

Mnoge zdravilne učinkovine, po katerih je pomaranča znana, se nahajajo ravno v olupku. V kolikor imate pomaranče organske pridelave, olupke posušite in jih kasneje uporabite pri pripravi sadnih solat, sirupa, sokov ali peciva.

Osvežite prostor

Zimski dnevi, ko imate prižgane radiatorje, so idealni, da s pomočjo pomarančnih olupkov osvežite prostor. Postavite jih na radiator ter uživajte v prijetnem vonju, ki bo napolnil in osvežil vaše prostore.

Naredite svečo

Ko je pomaranča še cela, jo prerežite na pol, nato sadež previdno odstranite od lupine, pri čemer pazite, da bo na njej ostala bela kožica, ki bo služila kot stenj, lahko pa stenj tudi dodate. V olupek vlijte olivno olje in že imate svečo, ki vam bo v stanovanju pričarala romantično vzdušje.

WordPress Themes