POMANJKANJE ŽELEZA

Pomanjkanje železa je najpogostejše pomanjkanje mikrohranil, ki ga zaznamo tudi v razvitem svetu. V ZDA ocenjujejo, da je vnos železa pri majhnih otrocih, ženskah pred menopavzo in nosečnicah le 60 % glede na priporočila. To pa lahko povzroči zdravstvene težave, ki se kažejo predvsem kot anemija, to je slabokrvnost.

Povečana verjetnost za nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa se pojavlja tudi pri najstnicah, pri katerih so lahko potrebe po železu tudi 2-krat višje kot pri odrasli ženski. Najstnice se pogosto nepravilno prehranjujejo (razne diete). Anemija je denimo pogostejša pri tistih, ki imajo preveliko telesno težo. Potreba po železu je zaradi intenzivne rasti večja, pa drugi strani pa prihaja do izgub železa zaradi menstruacij. Zadnje so tudi razlog, zakaj je pomanjkanje železa pri ženskah v rodni dobi večje, kot pri moški populaciji.

Povečane potrebe so razen v obdobju odraščanja še med nosečnostjo ter dojenjem. Nosečnice ter doječe matere zato danes že pogosto posegajo po prehranskih dopolnilih, ki poleg nekaterih drugih mikrohranil vsebujejo tudi železo. Tega pogosto primanjkuje veganom ter vegetarijancem. Rastlinska hrana resda ne vsebuje manj železa kot meso, a je izraba železa manjša. Železo je namreč v rastlinah vezano na tak način, da je absorpcija iz prebavil po zaužitju precej otežena. Absorpcijo zmanjšajo tudi sočasno zaužite vlaknine v solati, otrobi in čaj. Ljudje, ki ne uživate mesa poskrbite, da boste zaužili dovolj z železom bogatih živil: temno listnate solate, suhega fižola, oreškov, suhih sliv, rozin in suhih fig ter obogatenih žitaric. Upoštevajte, da askorbinska kislina (vitamin C) ter sok iz citrusov absorpcijo železa povečata. Razmislite tudi o možnosti dodajanja železa v obliki prehranskih dopolnil. Pazite, da jih ne zaužijete sočasno z živili, ki absorpcijo železa zmanjšujejo. Ker je izkoristek železa iz prehranskih dopolnil prav tako slabši, si pomagajte tako, da ga zaužijete med dvema obrokoma hrane, najbolje sočasno s sokom iz citrusov. Vendar pomarančni sok ne sme biti obogaten s kalcijem, saj zadnji prav tako zmanjša absorpcijo železa.

Absorpcija železa je slabša ob povišanem pH želodčnega soka. Na to morate biti pozorni predvsem tisti, ki uporabljate zdravila za nevtralizacijo (antacidi) ali zmanjšanje izločanja želodčne kisline (H2-antagonisti, zaviralci protonske črpalke). Da se izognemo medsebojnemu delovanju priporočamo, da se pripravek z železom vzame vsaj 2 uri pred ali po uporabi zdravila iz skupine izmenjevalci žolčnih kislin, ki uravnava količino holesterola in drugih maščob v krvi (holestiramin) ali katerega izmed prej naštetih zdravil z vplivom na kislost želodčnega soka.

Anemijo, ki nastane zaradi pomanjkanja železa lahko dokažemo s pomočjo laboratorijskih testov (merimo koncentracijo prostega železa ali feritina v serumu). Običajno pa zaznamo določene znake, ki lahko kažejo na pomanjkanje železa. Med najpogostejšimi so utrujenost, glavoboli, oteženo dihanje ob naporu ter težave s koncentracijo. Manj pogosto se pojavlja vnetje jezika, razpoke v ustnih kotičkih, nohti v obliki žlice ali oteženo požiranje. Ob pomanjkanju železa lahko zaznamo apetit po določenih sestavinah hrane (surov krompir, surov riž …) ali celo snoveh, ki nimajo hranilne vrednosti (papir, milo …)

Ob sumu na anemijo moramo najprej obiskati zdravnika. Ta s pomočjo testiranja krvi ugotovi resnost stanja. Poleg tega mora izključiti resen vzrok za nastanek anemije (rak prebavil, želodčne razjede …). Glede na pomanjkanje železa lahko priporoča ustrezno prehrano, prehranske dodatke ali predpiše zdravilo. Zdravila se od prehranskih dopolnil razlikujejo predvsem v tem, da vsebujejo večje odmerke železa. To je ponavadi vezano z določeno spojino, zaradi česar se zmanjša draženje želodčne sluznice, spremenjen pa je tudi način vsrkanja železa iz prebavil (neodvisno od kislosti želodčnega soka, manjša verjetnost interakcij). Zdravila so lahko v različnih oblikah (tablete, žvečljive tablete, sirupi). Nekatera se zaužijejo na prazen želodec, nekatere pa moramo zaužiti s hrano. O načinu jemanja se vedno prepričajte in o tem povprašajte že farmacevta ob izdaji zdravila. Upoštevajte, da lahko povzročajo zdravila ter prehranska dopolnila z železom tudi nekatere neželene učinke. Najpogostejši so: slabost, bruhanje, zaprtje, temno obarvano blato ter nelagodje v trebuhu. Tekoče oblike, ki vsebujejo nevezano obliko železa poleg tega lahko povzročijo tudi obarvanost zob. O ravnanju v primeru pojava neželenih učinkov se posvetujte z zdravnikom ali lekarniškim farmacevtom.

Avtor: Bojan Madjar, mag.farm.
Datum: december 2010

WordPress Themes