POMAGAJMO SRCU K PRAVILNEMU DELOVANJU

Srčni strupi

Danes ni več čudno, da več kot 50 odstotkov ljudi kaže razne funkcijske motnje v delovanju srca. Sodobni človek se podi in razburja tudi takrat, ko bi lahko ravnal hladnokrvno, četudi je pri tem njegovo delo velikokrat dokaj površno opravljeno. Ta neurejenost ne rodi ravnotežja, ki ga še vedno najdemo pri tistih, ki jim je delo v veselje. Naglica škodi, umirjenost pa srcu prizanaša. Najhujši srčni strup je torej vse večje divjanje v našem sodobnem načinu življenja.

Prosti čas, ki nam ga napredek sodobne tehnologije nudi, raje porabimo za delo kot za zasluženi počitek in sprostitev bodisi ob glasbi, v naravi, v ustvarjalnosti itd. Takšen napet tempo brez počitka pa srcu ne prizanaša. Kako neodgovorno in brezskrbno ravna večina mladine in športnikov s to zaupano jim čudežno urico, ki si s pretiranim športom pridelajo težavo, ki se ji reče razširjeno srce. Srca pa ne obremenjujejo le telesna naprezanja, temveč tudi mnoge trgajoče skrbi, ki ga slabijo in poškodujejo. Tudi kajenje zaradi zoževanja ožilja, ki ga povzroča nikotin, na dolgi rok prav tako predstavlja hud strup za srce. Posledice so vidne čez 20 do 30 let, ko je za marsikoga že prepozno. Tudi žleze z notranjim izločanjem vplivajo na dejavnost srca. Med temi zlasti ščitnica, kar se najbolje vidi pri bazedovki (hipertirozi). Nepravilnost v njihovem delovanju lahko torej srcu povzroča težave. Tudi neustrezna sodobna prehrana in dehidracija srcu ne pomagata.

Krepitev srca

Kakor koli že, varovanje srca pred naprezanjem je najboljša dolgoročna rešitev zanj. Če ga ne preobremenjujemo, bo leta in leta brezhibno delovalo. Zdravljenje, takšno ali drugačno, je le pomoč v stiski in ne bo dolgoročno pomagalo, če bomo srce še naprej izpostavljali škodljivim vplivom. Dobra krepčila za srce so, na primer, pripravki iz gloga, črne mete, olje pšeničnih kalčkov, itd. Dobrodejna je tudi tinktura iz koreninic arnike, Crataegus (glog), Cactus grandiflorus, Strophantus, Spigelia, srčno hranilo Avena sativa (oves), homeopatski Calcium carbonicum in suspenzija zlata. V nekaterih primerih se odlično obnese tudi pripravek Convascillan in celo skromni čaj orehovih pretincev. Kdor v mladosti srca ne preobremenjuje s športom in z razvedrilom, se mu tudi v starosti ni treba bati srčnih težav.

Pomoč pri razbijanju srca

Malo znano, vendar učinkovito zdravilo ob razbijanju srca je Lycopus europaeus, ki ima med ljudstvom ime črna meta. Zel raste na nekaterih gorskih slemenih do višine 1.000 metrov tudi pri nas. Dobrodošla je pri lahki hiperfunkciji ščitnice (pretiranem delovanju), pri t.i. hipertireozi, združeni s hudim razbijanjem srca. Celo pri hudem razbijanju in močni nervozi deluje že v količinah 5 – 10 kapljic zelo pomirjujoče. Pri dalj časa trajajoči hiperfunkciji ščitnice je dobro hkratno jemanje Urticalcina (kalcijev pripravek iz koprive, ki je na voljo pri naših sosedih). Pri bolnikih s hudim razbijanjem srca, ki se razburijo za prazen nič in dobijo ob tem takoj pospešen srčni utrip, je običajno znižana količina kalcija v krvi. Velikokrat se pri bolnikih, ki so mislili, da imajo bolno srce, dosežejo dobri uspehi z jemanjem črne mete in naravnega kalcija. Če pa to terapijo dopolnimo, denimo, še s Kelpom (morsko rjavo algo), se normalizira še nekoliko povišana osnovna presnova telesa. Bolniki pri tem ne smejo uživati dodatnega joda. Tudi pri preveliki razdraženosti srca se dobro obnese kombinacija črne mete in naravnega kalcija. Pomiritev dosežemo hitro, za trajnejše učinke pa je potrebno daljše jemanje. Pri tem pa je pomembno, da se pravilno odmeri odmerek črne mete posameznemu bolniku! Zelo občutljivim, slabotnim bolnikom zadošča že 5 kapljic tinkture 3-krat dnevno. Če se bolnik ne pomiri, lahko stopnjujemo odmerek na od 5 do 20 in 30 kapljic 3-krat dnevno.

Zdravilo je neškodljivo. Če srčni specialist ne more ugotoviti nobene srčne bolezni, čeprav bolnik čuti, da ima težave, lahko brez bojazni sledi zgornjim nasvetom, kajti črna meta je neškodljivo zdravilo, ki pomaga pri doseganju notranjega miru in prežene neprijetno razbijanje srca.

WordPress Themes