POGREJMO VEÄŒNO MRZLE NOGE

Marsikdo se spopada z večno mrzlimi stopali, ki niso odvisna od trenutne zunanje temperature. Čeprav jih imajo predvsem ženske, tudi veliko moških pozna ta neprijeten občutek. Posledica mrzlih stopal je poleg neprijetnega občutka slabše počutje, preženejo lahko tudi najbolj gorečega ljubimca in zahtevajo nošenje debelih nogavic ali čevljev.

Pogosto so vzrok prehladov, ki se lahko razvijejo tudi v resnejša obolenja, kot je pljučnica, zato je priporočljivo poskrbeti, da vas v stopala ne zebe, še zlasti ko zunaj temperatura pade globoko pod ničlo.

Da bi telo ohranjalo stalno telesno temperaturo, v mrazu omeji dotok krvi v stopala in dlani ter tako omogoči srcu in možganom primerno temperaturo za pravilno delovanje. Pri nizkih temperaturah se drobne podkožne arterije zožijo, da se omeji razpršitev toplote.

Tisti z mrzlimi stopali imajo navadno težave s pretokom krvi, so anemični ali pa se srečujejo s hormonskimi motnjami, lahko pa so tudi izraz zmanjšanega delovanja ščitnice oziroma hipotiroidizma.

Vzrok mrzlih stopal je slaba prekrvljenost, ki prizadene predvsem ženske v rodni dobi, kar je posledica hormonov, ki vplivajo na pretok krvi po žilah. Pri nekaterih ženskah težava izgine že po prvem porodu. Drugi vzroki so lahko kajenje, pitje kave in nepravilna prehrana.

Čeprav jih mora vedno odkriti zdravnik, so zdravo življenje, telovadba s stopali in masaža naravna sredstva za izboljšanje teh težav. Če izvor težav niso motnje v organizmu, sta marsikdaj dovolj že zdrava prehrana, bogata z vitamini in minerali, ter gibanje.

Vzroki so običajno torej povsem naravni in preprosti. Pogosto so lahko posledica sedečega dela ali nošenja preozkih čevljev, ki ovirajo pravilni pretok krvi. Na ozke čevlje z visoko peto se torej poskusite omejiti ob posebnih priložnostih, kadar je takšna obutev res nepogrešljiva, sicer pa je priporočljivo nositi udobne čevlje

Pospešite krvni obtok

Da si ogrejete stopala, je najboljša pospešitev krvi po žilah.

â•šâ–º Na podplatu je živčni splet, ki ga poživimo z masažo (z roko ali s teniško žogo) ali še preprosteje: s hojo v obutvi z anatomskim podplatom.

â•šâ–º Kadar sedite za pisalno mizo, si poskušajte pod stopala namestiti podnožno desko ali pručko, da noge niso v stiku s tlemi, ki so navadno mrzla.

â•šâ–º Če imate hladne noge v petek zvečer oziroma na večer, ki mu sledi dela prost dan, priporočamo, da obujete plesne čevlje in si stopala pogrejete s plesom. Zagotavljamo vam, da vas ne bo dolgo zeblo.

6 nasvetov za boljši spanec

Mrzle noge so posebej moteče, ko se odpravljamo v posteljo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako jih ogreti in izboljšati spanec.

â•šâ–º Termofor je najbolj preprosta rešitev. V nasprotju z dolgočasnimi gumijastimi termoforji, ki so jih uporabljale naše babice, imamo danes na voljo veliko privlačnejše, prevlečene s tekstilno plišasto oblogo. Å e bolj privlačna je zamisel, da hladne noge podtaknemo svojemu partnerju. Ta ‘naravni termofor’ nam lahko noge še zmasira, kar pospeši krvni obtok.

â•šâ–º Solna kopel je pred spanjem izredno učinkovita. V kopalno kad natočite toplo vodo in ji dodajte kavno skodelico kuhinjske soli. Potopite se v kopel za 15 do 20 minut. Solno kopel lahko pripravite tudi samo za stopala, vendar je kopel za celotno telo bolj pripo­ročljiva.

â•šâ–º Knajpanje je metoda izmenične kopeli, po kateri imamo noge nekaj minut v hladni vodi in nato nekaj minut v vroči. Postopek nekajkrat ponovimo in končamo s hladno kopeljo. Metoda poskrbi za boljšo prekrvitev in odpravlja utrujenost. Razvil jo je dr. Kneipp, ki je svoj sanatorij uredil tako, da so pacienti iz tople kopeli tekli na vrt in bosi hodili po jutranji rosi.

â•šâ–º Kajensko papriko so v medicini uporabljali že stari Grki kot vroče zdravilo za hladne težave, kot so pomanjkanje energije, medlost, kronična utrujenost, dremava lenobnost, prehlad ali slaba prebava. Hladne in prezeble noge so si pogreli tako, da so si v volnene nogavice nasuli kajensko papriko. Pri nas jo boste našli pod imenom kajenski poper.

â•šâ–º Metoda mokrih in hladnih nogavic je poseben način gretja nog, ki na prvi pogled ni najbolj logičen, a je menda zelo učinkovit, temelji pa na Kneippovi metodi. Iznašli sta jo znanstvenici iz Bostona Alexa Fleckenstein in Roanne Weisman. Po njuni metodi stopala namreč ogrejejo mokre in hladne nogavice ter pomagajo, da spite vso noč. Svetujeta, da bombažne nogavice namočite v mrzlo vodo, čeznje obujete suhe volnene nogavice, noge zavijete v brisačo in zlezete pod odejo. Mokre in hladne nogavice povzročijo naval krvi proti stopalom, zaradi česar se noge hitro ogrejejo.

â•šâ–º Kreme, ki sprožijo toploto in tako učinkovito delujejo proti mrzlim stopalom. Na primer Hansaplastova krema s posebnim sistemom Thermocare vsebuje izjemno učinkovit kompleks vanililbutil etra, ki sproži toplotne receptorje v koži in poskrbi za blagodejno toploto, ki traja več ur. Kremo v tankem sloju nanesite na stopala in nežno vtrite. Ker se krema hitro vpije v kožo, lahko takoj po nanosu obujete nogavice.(Elle)

WordPress Themes