Po tem jih nikoli več ne boste metali v smeti!

Se radi v teh mrzlih zimskih dneh pogrejete s skodelico čaja ali se zjutraj radi prebudite ob vonju dišeče kave? No, njunih ostankov nikar ne mečite stran, saj vam lahko pridejo še kako prav. Ne veste, kako? Preberite nekaj trikov, ki vam bodo olajšali marsikatero hišno opravilo.

Skodelica kave

Uporaba kave in čajnih vrečk je res vsestranska. Čiščenje z njima pa nadvse priročno.

Neprijeten vonj na vaših rokah

V kolikor med kuhanjem uporabljate veliko čebule in česna ali kadar pripravljate ribe, se zna zgoditi, da bo neprijeten vonj na vaših rokav vztrajal še kar nekaj časa po tem, ko ste z delom že končali. Od zdaj naprej, to ne bo več problem. Še preden si roke do konca temeljito operete, med dlanmi podrgnite že uporabljeno vrečko čaja, jih nato znova namilite in izperite s toplo vodo. Neprijeten vonj bo povsem izginil kot bi mignili.

Umazana posoda

Umazanijo odstranite s pomočjo čajnih vrečk!

Bleščeča tla in leseno pohištvo

Parket ali kakšen drug leseni pod boste najlažje očistili prav s pomočjo že uporabljenih čajnih vrečk. V posodo natočite tri litre vode in v njo pomočite od pet 5 do deset že izkoriščenih čajnih vrečk. Nato s pripravljeno mešanico očistite lesene talne površine ali s krpo obrišite pohištvo. Pri tem imejte sicer v mislih, da bo čaj nekoliko potemnil očiščene površine, zato ga pri čiščenju svetlih površin ni najbolj priporočljivo uporabljati.

Škodljivci v vašem vrtu

Ste med svojimi vrtnimi gredicami opazili nepovabljene goste, kot so polži ali mravlje? Za vas imamo rešitev. Posipajte jih z mleto kavo ali s posušeno usedlino, ki se je nabrala v posodi za kuhanje kave. Obenem pa bo kava z vašega vrta pregnala tudi mačke, ki tako zelo rade opravljajo svojo potrebo v njem.

Mastna posoda

Mleto kavo ali ostanke kavne usedline nanesite na kuhinjsko gobico in z njo očistite mastne madeže na svoji posodi. Kava bo čudežno očistila vso umazanijo. Za odstranjevanje tistih trdovratnejših madežev pa uporabite čajne vrečke. Posodo preko noči namočite v vodo, v katero dodajte nekaj čajnih vrečk, le-te bodo poskrbele za to, da se umazanija od loncev povsem odlepi.

Negujte svoje rastline

Tako kava kot čajne vrečke vam lahko pridejo prav pri negovanju sobnih rastlin. Kava je naravno gnojilo za vaše vrtnice, rododendrone in zelenjavo, kot sta paradižnik in korenje. Čaj je nekoliko manj kisel, zato je bolj priporočljivo gnojilo za ostale sobne lončnice.

Vonj v vašem hladilniku

Namesto da kupujete razne proizvode za čiščenje hladilnika, poskušajte s pomočjo kave odstraniti vse neprijetne vonjave. Enostavno v pečici prepražite nekaj mlete kave. Počakajte, da se ohladi, nato jo postavite v hladilnik in počakajte, da neprijetne vonjave izginejo.

Obarvajte jajčka

Kot veste, kava v topli vodi spusti barvo. Pustite jo v vodi nekje 10 minut, precedite vodo in v njej obarvajte jajčka ali kakšen drug predmet, na primer manjše kose belih oblačil. Naj bodo letošnji velikonočni pirhi na vaši mizi nekoliko drugačni.

Zloščite svoje čevlje

Svoje čevlje lahko zloščite s pomočjo uporabljenih čajnih vrečk. S krožnimi gibi podrgnite po čevlju in v nekaj trenutkih bodo znova čisti in sijoči. Počakajte, da se osušijo in že so nared za novo uporabo.

kava

Mleta kava bo z vašega vrta pregnala škodljivce, iz hladilnika pa neprijetne vonjave.

OBJAVLJENO NA DOM IN VRT

WordPress Themes