Pire iz belega fižola

Sestavine:
250 gr belega španskega fižola,
1 čebule, lovorjev list,
1 sardelni file,
1 strok česna,
1 pecelj zelene,
1 korenček,
2 surova zrela paradižnika,
5 žlic olivnega olja,
sol,
poper

Priprava:

Fižol damo v lončeno skledo z veliko vode in ga tako pustimo 12 ur. Potem odcedimo in damo v ponev, dodamo lovorjev list in očiščen česen ki ga predhodno narahlo stisnemo. Na to nalijemo vodo, da voda vse pokrije, damo kuhat. Za 80 minut. Na polovici kuhanja solimo. Med tem časom operemo sardelni file, tako da se zgubi sol.

Očistimo luske, odstranimo glavo ter sesekljamo na koščke. V drugi posodi v vreli vodi kuhamo paradižnika. Kuhano odcedimo, olupimo, odstranimo seme in vodo, in jih stisnemo skozi cedilnico. Očistimo čebulo, operemo in sesekljamo na male koščke. Očistimo zeleno, odstranimo eventualna vlakna, očistimo in olupimo korenček.

Korenček in zeleno operemo ter sesekljamo na male kose. V ponvici z oljem jih nekaj časa dušimo, Brez da dobijo barvo, čebula, korenček in zelena. Temu dodamo ovčugo ter zmešamo z leseno žlico. Nato dodamo še paradižnik in še kuhamo okrog 25 minut na srednjem ognju, od časa do časa zmešamo ter dodamo sol in poper.

Odcedimo fižol, odstranimo česnov strok in lovorjev list, potem pa fižol žvrkljamo, da dobimo homogeno pire maso. V ponev kjer smo ga kuhali damo pire maso, dodamo omako, ki smo jo pred tem pripravili ter grejemo celo stran in mešamo z leseno žlico. Serviramo toplo.

WordPress Themes