Pet saveta za život bez nereda

5_saveta_za_zivot_bez_nereda_aps_ZA_SENSU2

Osnovna škola spremanja

Stavite sve na jednu gomilu i počnite sa prvom stvari koju podignete.

Zapitajte se – da li vam je taj predmet zaista potreban? Da li ga koristite redovno? Da li ga volite? Ukoliko je odgovor na ijedno od ovih pitanja “ne”, trebalo bi da ga reciklirate, donirate ili ga poklonite nekome kome je potreban.Stavite taj predmet u korpu.

Vratite nazad na svoje mesto stvari koje ste odlučili da zadržite i ostavite prostor između njih. Ovaj desetominutni postupak ponovite svakoga dana – toliko je sasvim dovoljno. Ukoliko odlučite da se bavite raščićavanjem nereda duže od 10 minuta – slobodno, ali trebalo bi pripaziti da ne preterate i da na samom početku ne obavite previše posla, jer biste mogli pomisliti da je preteško i odustati.

Kada ste prošli početnu fazu, vreme je za krupnije korake. Nastavite sređivanje u malim količinama. Odaberite oblast vašeg doma u kojoj ćete se baviti neredom svake nedelje. Ne mislite kao perfekcionista. Bitno je pojednostaviti posao, jer će vremena za ostatak uvek biti.

Odmah odložite korpu s “odbačenim” predmetima u svoj prtljažnik. Na taj način ćete se osloboditi nereda prvom prilikom kada budete izašli iz kuće. Javite prijateljima koje vam stvari više nisu potrebne – može se ispostaviti da će se idealno uklopiti baš u domu vašeg prijatelja!

Ukoliko se dvoumite, slobodno pripremite i jednu “možda-kutiju”. U nju stavite stvari za koje verujete da će vam jednom zatrebati i napišite na njoj datum kada ste ubacili taj predmet. Ako 6 meseci kasnije on ostane neupotrebljen – definitivno je višak.
Potražite pomoć prijatelja. Nekad se od određenih stvari ne možemo rastati tek tako, pa je potrebno da osoba koja nije vezana za te predmete donese odluku.

Uživajte u svom prostoru. Kada on bude sređen, uvidećete koliko volite jednostavnost koja vas okružuje. Ako vam se i dopadne da bude okuženi samo bitnim predmetima, svakako ćete biti ohrabreni da nastavite.

WordPress Themes