PEST OREHOV NA DAN, ODŽENE RAKA STRAN

06.09.2011

Pest orehov na dan zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prsih za kar 50 odstotkov, poleg tega pa prispeva tudi k upočasnjevanju rasti in širjenja tega rakavega obolenja, trdijo strokovnjaki.

Orehi naj bi ščitili pred rakom in pri obolelih upočasnjevali njegovo rast.

Do tega zaključka so prišli raziskovalci po dolgotrajni študiji, v kateri so proučevali učinek dnevnega uživanja orehov pri miših. Tem so v hrano mešali orehe od malega pa vse do odrasle dobe. Rezultati so bili osupljivi: ne le, da so miške, ki so zobale orehe, za polovico redkeje zbolevale za rakom, temveč so bili tudi pri tistih, ki so raka vendarle dobile, tumorji manjši in manj številni.

Orehi so pri miših spremenili genetske predispozicije

”Zmanjšanje pojavnosti raka v tej mišji populaciji je še posebej zanimivo, saj smo jo pred tem gensko programirali, da bi imela čim večje tveganje za razvoj rakastih obolenj,” je pojasnila vodja raziskave, dr. Elaine Hardman. ”Tako nam je uspelo zmanjšati tveganje za nastanek raka kljub prej obstoječim genskim mutacijam.” Znanstveniki tako sklepajo, da je redno uživanje orehov del zdrave prehrane in lahko zmanjšuje tveganje za rakava obolenja.

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Marshall v Zahodni Virginiji, je temeljila na genetski analizi. Tako so ugotovili, da je prehrana z orehi spremenila aktivnost večih genov, ki vplivajo na razvoj raka dojk tako pri miših, kot pri ljudeh. Učinkovine v orehih naj bi tako zmanjšale tveganje za razvoj raka ter upočasnile njegovo rast.

Hrana je naše glavno zdravilo

Po mnenju raziskovalcev ta odkritja znova dokazujejo, kako pomembna je prehrana za naše zdravje. Zelo pomembno je namreč, kaj vnašamo v telo, saj to vpliva na telesne funkcije ter naš odziv na bolezni. ”Hrana je naše glavno zdravilo,” dodaja vodja raziskave. Glavni napotki so, po njenem mnenju: pazi na prehrano, spravi se s kavča in ugasni televizijo.

Raka dojke sicer preprečujejo tudi sojini in polnozrnati izdelki, rdeče grozdje, česen, paradižnik, zeleni čaj in zadostna količina vitamina D.

Več o podobnih temah preberite na www.intimatemedicine.si.

WordPress Themes