Pentlja – simbol solidarnosti, spomina in ozaveščanja….kopirano s strani:http://www.dnevnikich.si/zgodba.php?n=pentlja-simbol-solidarnosti-spomina-in-ozavescanja

AVTOR
Lea Simonič 7. 10. 2013.
*
Bistvo pentlje je ozaveščanje. Nošenje ali sponzoriranje pentlje pa sta znaka podpore. Različne barve simbolizirajo različne pomene. Oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojki, s pentljo roza barve se tako simbolično poistovetimo z osebami, ki so zbolele za rakom. V nadaljevanju sem izbrala nekaj najpogostejših barv pentelj in njihovih simboličnih pomenov, ki so nam navadno neznani.

Prva je bila rumena

Rumena pentlja je bila omenjena kot prva – v koračnici, ki so jo peli ameriški vojaki. V 70. pa je bila Penney Laingen tista, ki si je prva pripela rumeno pentljo in z njo simbolično izkazala željo po vrnitvi svojega moža, talca v Iranu. Sledili so ji tudi drugi družinski člani in prijatelji ter ji tako izkazali podporo. Pentlja je postala medij za izražanje podpore in solidarnosti.
Maja 1986 je potekla konferenca o AIDS-u, kjer so vsem prisotnim dali mavrične pentlje. Čez štiri leta so se aktivisti odločili, da bo pentlja simbol ozaveščanja o AIDS-u. Izbrali so rdečo barvo, barvo strasti. Leto 1992 pa je New York Times razglasi za leto pentelj.

Pentlja in njen pomen
Vsakdo, ki nosi pentljo določene barve, sporoča nek simbolni pomen. Ta se najpogosteje nanaša na ozaveščanje o zdravstvenih problemih. Pomen je lahko povezan tudi z družbenimi ali političnimi dogodki. Kot mediji sporočanja določene simbolike se ponekod uporabljajo tudi zapestnice ali rože.

Roza pentlja je mednarodni simbol ozaveščanja o raku na dojki
Pentlje različnih barv

Rdeča pentlja je svetovni simbol boja proti AIDSU-u. Ko si 1. decembra pripnemo rdečo pentljo, z njo izkažemo podporo in solidarnost okuženim z virusom HIV. Pentlja te barve je prav tako simbol ozaveščanja o vožnji brez alkohola. Rdeča pentlja je tako tudi simbol voznikov, ki so predani varni vožnji.

Roza pentlja
je mednarodni simbol ozaveščanja o raku na dojki. Leta 1992 je roza postala uradna barva. To je barva, ki jo v zahodni kulturi povezujemo z žensko in naj bi tako odražala določene vrednote le-te (biti lepa, skrb za druge…). Z nošenjem pentlje izkažemo dobrodelnost in solidarnost do ljudi s to vrsto raka, hkrati pa simbolično pokažemo, da je tudi nas strah te bolezni. Ravno v mesecu oktobru (BCAM – Breast Cancer Awareness Month) imamo priložnost, da si jo pripnemo in tako pomagamo ozaveščati.

Pentlja roza modre barve je nastala kot simbol zavedanja, da tudi moški, čeprav mnogo redkeje, lahko postanejo žrtve raka na prsih.

Bela pentlja simbolizira različne pomene, ki so odvisni od konteksta. Skladno s političnim kontekstom se uporablja za širjenje političnih gibanj, političnih idej in propagande. Vendar pa najpogosteje belo pentljo nosimo, da bi ozaveščali o nasilju nad ženskami. Biserno bela je simbol ozaveščanja o raku na pljučih. Bela barva simbolizira čistost.

Rumena pentlja ima v različnih državah drugačne pomene. Simbolizira svetovni dan osteoporoze in je simbol preprečevanja samomorilnosti. Rumena pentlja je hkrati simbol nove priložnosti za bivše zapornike.

Modra pentlja
simbolizira ozaveščanje o zlorabi otrok in tistih, ki so žrtve fizičnega ali seksualnega nasilja. Različni odtenki modre pentlje imajo drugačne pomene. Pentlja v barvi jeans-a je simbol ozaveščanja o različnih genskih boleznih, svetlo modra pa je povezana z rakom na prostati. Modra pentlja se uporablja tudi za kampanjo svobodnega govora na spletu in protikadilsko kampanjo.

Vijolična pentlja je simbol splošne ozaveščenosti o raku, simbol ozaveščenosti o raku na moških in ženskih spolnih organih, simbol nasilja v družini, predoziranja, alzheimerjeve bolezni in še mnogih drugih.

Oranžna pentlja
simbolizira ozaveščanje o levkemiji in multipli sklerozi. Hkrati je tudi simbol za ozaveščanje o samopoškodovanju. Prvi marec je dan, ko organizacije še bolj zavzeto ozaveščajo in informirajo o teh boleznih. Ljudje, ki nosijo oranžno pentljo, pa spodbujajo osebe, ki si same zadajajo rane, da spregovorijo o svojih problemih.

Siva pentlja
je simbol ozaveščanja o raku na možganih in diabetesu.

Črna pentlja ima simbolni pomen, s katerim ozaveščamo o boleznih, kot sta anoreksija in bulimija. Pentlja črne barve je tudi simbol žalovanja in spomina na žrtve. Črno pentljo si pripnemo ob določnih dogodkih, ki pretresejo celoten svet (npr. napad na WTC ali pa smrt princese Diane).

Zelena pentlja nosi simbolno vrednost podpore mentalnim bolnikom in tistim, ki so depresivni ali imajo travmatične poškodbe možganov. Že med angleško civilno vojno je zelena pentlja simbolizirala podporo in spomin na žrtve. Ta barva pentlje prav tako ozavešča o političnih in kulturnih problemih.

Pentlja z rebrastim vzorcem pa je namenjena ozaveščanju o redkih boleznih (npr. kancerogen tumor).


Foto: Thinkstock

WordPress Themes